Međunarodni je dan sjećanja na žrtve Holokausta

Na današnji dan 1945. Crvena armija oslobodila je nacistički koncentracioni logor Auschwitz u Poljskoj. Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta kao podsjetnik na sve žrtve nacističkih režima u 2. svjetskom ratu obilježava se danas.

Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest miliona Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i ratnim zarobljenicima. Prema podacima Yad Vashema, najveći intenzitet sistemskog i masovnog uništenja izvršen je 1942., kada je u koncentracionim logorima ubijeno 2,5 miliona Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i 1,5 miliona djece.

Auschwitz je osnovan 1940. u okupiranoj Poljskoj. Prvobitno namijenjen kao zatvor za Poljake protivne nacističkom režimu, postao je najveća tvornica smrti u Evropi. Procjenjuje se da u logor ukupno deportirano 1,3 miliona ljudi. Oko 900.000 Židova ubijeno je u plinskim komorama odmah po dolasku u logor, a njihova tijela spaljena su u krematoriju. Ostali su umirali od života u neljudskim uslovima, izolirani od vanjskoga svijeta bodljikavom žicom. Koristilo ih se i za prislini rad i medicinske eksperimente.

Nekoliko dana prije oslobođenja Nijemci su prisilili gotovo 60.000 iscrpljenih logoraša da krenu na zapad kako bi ih prebacili u druge koncentracione logore. Procjenjuje se da je tokom tog ‘marša smrti’ umrlo ili je ubijeno između 9.000 i 15.000 ljudi.

(TIP/Izvor: federalna.ba)