Foto/Nermin Nikšić za TIP: ‘Ostvarili smo izborne ciljeve, ali nema mjesta euforiji’

Sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDPBiH) održana je u ponedjeljak  u Tuzli, gdje su, između ostalog,  analizirani rezultati ove stranke postignuti na lokalnim izborima. Prema riječima predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, u tom procesu imali su postavljenih nekoliko ciljeva, a jedan od njih bio je odbrana načelničkih i gradonačelničkih pozicija koje su ranije imali.

Foto: TIP.ba

TIP: Sjednica Predsjedništva SDP-a  je trajala skoro 7 sati, kakvi su na kraju zaključci?

Nikšić: To pokazuje koliko je SDP ozbiljno pristupio poslu. Raspravljali smo o nekoliko stvari…Imali smo informaciju o formiranju Vlade na području Tuzlanskog kantona. Dali smo saglasnost na imenovanje ministara. Imali smo informaciju dokle se došlo kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton, formiranju većine i nove Vlade itd. Ključna tačka je bila analiza lokalnih izbora i rezultat SDP-a. Moram iskazati svoje zadovoljstvo da su od prisutnih članova gotovo jednoglasno sve tačke usvojene. Pokazali smo da nakon ozbiljne analize donosimo i kvalitetne zaključke.

Foto: TIP.ba

TIP: Koji su to zaključci? Neki funkcioneri SDP-a su javno podnijeli ostavke, jeste li o tome raspravljali? Hoće li u narednom periodu biti kadrovskih promjena u stranci? 

Nikšić:  Nije Predsjedništvo to koje odlučuje o ostavkama. Kada je u pitanju Kadrovska komisija dogovorili smo se da Predsjedništvo SDP-a preuzme ulogu Kadrovske komisije. Dali smo saglasnost na  kandidature ministara u novoj Vladi Tuzlanskog kantona. Svakako da je ovo što je usvojilo Predsjedništvo uz određene dopune ide na Glavni odbor SDP-a.

‘Mnogo je stvari koje možemo, trebamo i hoćemo popraviti u budućnosti’

TIP: Jeste li zadovoljni rezultatima koje je postigao SDP na lokalnim izborima?

Nikšić: Mi smo sebi postavili nekoliko izbornih ciljeva. Jedan od njih je da odbranimo načelničke i gradonačelničke pozicije koje smo ranije imali. Imali smo te pozicije u Tuzli, Gračanici, Gradačcu, Maglaju, Krupi i Ključu. Sve smo te pozicije odbranili i osvojili smo dvije dodatne u Goraždu i Jablanici. Kandidati koje smo mi podržavali u okviru ‘Četvorke’ pobijedili su u tri od četiri gradske općine u Sarajevu. Pobjedio je u Zenici nezavisni kandidat Fuad Kasumović koji je imao sporazum sa nama i koga je podržavala naša gradska organizacija. Možemo reći da smo ostvarili izborne ciljeve, ali nema mjesta euforiji. Ostvarili smo veći broj vijećničkih i odborničkih mandata. Završili smo na 217, a u kampanju smo ušli sa 192. I to je određeni pomak. Ponavljam da nema mjesta nikakvoj euforiji. Mnogo je stvari koje možemo, trebamo i hoćemo popraviti u budućnosti.

‘Cilj je bio da pobjedimo SDA’

TIP: Kada je u pitanju ‘BH Blok’ i ‘Četvorka’, kako to da SDP podržava Našu stranku u Sarajevu, a ista stranka je radila sve protiv SDP-a u Tuzli? Kako saznajemo nije dobro funkcionisalo na relaciji ove dvije stranke ni u Mostaru. Kakva je trenutno pozicija SDP-a unutar pomenutih koalicija?

Nikšić: Kada je u pitanju BH Blok imali smo vrlo jasan dogovor i znali smo da imaju stvari koje oni nisu mogli da iznesu na lokalnom nivou. Znali smo da će Naša stranka imati svoje kandidate za gradonačelnike u Tuzli i Gračanici. Na sreću ti kandidati nisu nanijeli štetu našim ljudima. Da jesu to bi bio problem mene kao predsjednika SDP-a jer sam išao u taj rizik. To je nešto što i njima pokazuje šta treba da rade. Ja sam uvjeren da su podržali kandidaturu Jasmina Imamovića u Tuzli da Naša stranka ne bi imala jednog, nego više vijećnika. Ali to je bila njihova odluka na lokalnom nivou. Na nivou centrala to dosta korektno funkcioniše i tu nema nikakvih trzavica. Moramo prihvatiti da imamo neke žive ljude u lokalnim organizacijama koje imaju svoje procjene i ambicije. Možda nekada sebe precijene i misle da mogu mnogo više. Ovo što se desilo ukazuje i nama sutra, kada je u pitanju BH Blok, gdje smo, da smo se ‘izvagali’ i da znamo koliki je čiji doprinos. ‘Četvorka’ je uglavnom sarajevska priča. Mi smo bili svjesno da time što ne idemo sa kandidatima u sarajevske četiri općine svjesno žrtvujemo određeni procenat izbornog rezultata, ali nam je cilj bio da pobjedimo SDA. To smo ostvarili i zahvaljujuči tim rezultatima SDP će dobiti gradonačelnika Sarajeva u liku Bogića Bogićevića. Ako pravite koalicionu priču nešto morate dati, da bi na drugoj strani dobili. To dosta korektno funkcioniše… Vidite da formirana Vlada Kantona Sarajevo i već uveliko se prihvatila posla.

Foto: TIP.ba

Korupcija i kriminal ovoj zemlji postaju toliko opterećenje da više sve ideogije padaju u vodu’

TIP: Da li SDP  koalirajući sa strankama NIP i PDA, koje su proizašle iz stranke SDA,  gubi svoju ideološku prepoznatljivost?

Nikšić:  Mislite to zato što pravimo priču sa nekim političkim partijama koje objektivno nisu na istoj ideološkoj strani kao što je to SDP. Mi smo svjesni toga…SDP uz svoju ideologiju ima samo još jedan uslov, a to je antikorupciono djelovanje i antikorupciona vlast. Mislimo da korupcija i kriminal  ovoj zemlji postaju toliko opterećenje da više sve ideogije padaju u vodu.

(TIP/Autor: Adis Jašarević)