Foto/Objavljujemo imena kandidata za ministre u novoj Vladi TK: Mešalić prozvao SDP da uvodi HDZ u vlast u TK, Nikšić mu odgovorio: ‘Ja znam da njih boli što nisu dio priče’

Na sjednici Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona donesena je odluka da 36. sjednica Skupštine TK hitnog karaktera bude održana u utorak, 26. januara. Na dnevnom redu sjednice bit će Prijedlog odluke o potvrđivanju imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona. Osim jednoglasne podrške SDP-ovom prijedlogu da se pozicija premjera Tuzlanskog kantona univerzitetskom profesoru prof. dr. Kadriji Hodžiću, usaglašeni su prijedlozi i za ministarske pozicije.

Novi ministri u Vladi TK bi trebali biti:

Midhat Dobrnić (PDA), kandidat za ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona;

Una Harčin (Naša stranka), kandidatkinja za ministricu pravosuđa i uprave;

Elvis Baraković (SDP), kandidat za ministra  obrazovanja i nauke;

Zvjezdan Karadžin (Naša stranka), kandidat za ministra prostornog uređenja i zaštite okolice,

Vedran Lakić (SDP), kandidat za ministra finansija;

Zlatan Muratović (SBB), kandidat za kulturu, sport i mlade,

Hamza Bešić (SDP), kandidat za ministra trgovine, turizma i saobraćaja;

Božo Jurić (PDA), kandidat za ministra zdravstva;

Esad Džidić (PDA), kandidat za ministra za rad, socijalnu politiku i povratak;

Mevludin Hodžić (SBB), kandidat za ministra privrede;

Fedahija Ahemtović (PDA), kandidat za ministra za boračka pitanja;

Vahidin Smajlović (SDP), kandidat za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

“Dobro je da sve stranke koje daju podršku, a prije svega SBB i Naša stranka da budu i unutar Vlade. I ja izražavam svoje zadovoljstvo da smo konačno postigli dogovor da participraju u Vladi sa ministarstvima koja su oni tražili”, rekao je za FTV predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

“Nije vrijeme da stojimo sa strane i da ipak moramo uzeti aktivnog učešće. Mogu vam reći nakon vrlo iscrpnih sjednica koje smo imali na Kantonalnom odboru mi smo donijeli jednoglasni stav i Predsjedništvo Naše stranke u Sarajevu je onda shvatilo ozbiljnost situacije i odlučilo da podrži jednu takvu odluku”, ističe predsjednik KO Naše stranke Tuzla Zvjezdan Karadžin.

SDP očekuje da će se skupštinska većina koju čini 19 zastupnika proširiti, a ne isključuju mogućnost da će novu Vladu podržati i dva zastupnika Stranke za BiH.

“Ja se nadam da će to sutra biti i više, ali važno da je bude dovoljno da u skladu sa ustavom i zakonom bude izabrana Vlada TK, s obzirom na aktivnosti koje predstoje dobro je da to što prije uradimo”, izjavio je za FTV predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić (SDP).

˝Veliki ‘ljevičari’ budućeg premijera Kadrija Hodžića pod dirigentskom palicom PDA, će imenovati ‘eksperta’ iz HDZ-a za ministra zdravstva iako HDZ nema niti jedan mandat u Skupštini TK! Prvi potez koalicije PDA, SDP, NS i SBB-a je unikatan i jedinstven jer povjeriti zdravstvo u doba pandemije i nabavke vakcina prvom ešalonu HDZ kadrova, koji nemaju mandat građana Tuzlanskog kantona je još jedan u nizu poteza da se posrnuli PDA vrati preko HDZ-a i na federalni nivo! Sve u svrhu očuvanja kontrole nad RMU Banovići i još puno toga. Druga svrha izbora HDZ kadra su jaki farmaceutski lobiji kojima se niko osim rijetkih pojedinaca smije suprotstaviti! Hvala vam “ljevičari” što nas, građane TK, u ovo teško doba po zdravstveni sistem, isporučiste Draganu Čoviću! Toliko o stručnosti, kompetentnosti i građanskoj orijentiranosti nove privatne “urnebes Vlade TK”! PDA i SBB će na kraju, iskoristiti SDP i NS za svoje “rabote”, ali kad se sve podvuče, velika šteta će biti učinjena˝, napisao je predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić na svom Facebook profilu.

Na upit novinara TIP-a predsjedniku SDP-a BiH Nerminu Nikšiću da prokomentariše navode Mešalića, on je kazao: ˝DF je neka svoja posebna priča. Oni neka se drže SDA. Ministra zdravstva je predložila PDA, gdje čovjek ima jasnu potvrdu kada je izašo iz HDZ-a. Ja znam da njih boli što nisu tu dio priče. Znam i zašto ih boli…Treba se opravdati kod onih koji su debelo finansirali DF-ove kampanje i sada su ostali bez tih izvora. Ali to je već njihov problem, a ne naš˝.

Podsjećamo, većinu u Skupštini  Tuzlanskog kantona čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka i samostalni zastupnik Smajo Mandžić (19).

Vezani članak: Foto/Prof.dr. Kadrija Hodžić dobio mandat za sastav Vlade TK

(TIP/Autor: Adis Jašarević)