Zakonska dobna granica u BiH za pristanak na seks je 14 godina, stručnjaci traže strožije propise

Svaki oblik spolne radnje nad osobom ispod ove dobne granice automatski povlači optužbu za silovanje za što je propisana zatvorska kazna od jedne do 15 godina, ovisno o državi i težini djela.

Ovaj podatak bio bi za svaku pohvalu da najniža dobna granica nije skandolozna i iznosi 14 godina, a još je skandaloznije da se ona zakonski primjenuje i u Bosni i Hercegovini. Granica od 14 godina vrijedi i u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji, Austriji ili Italiji, dok je 15 godina propisano u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Grčkoj ili Danskoj.

Kriminalno djelo

Za legalno stupanje u seksualne odnose u Finskoj, Belgiji ili Rusiji, recimo, potrebno je napuniti 16 godina. Za pristanak na seksualni odnos u Vatikanu, Turskoj ili Malti, ipak, potrebno je biti punoljetan.

Alarmantan je, međutim, podatak da u Evropi ne postoji jedinstveni zakon o zaštiti djece te da nije postavljena jedinstvena dobna granica ispod koje bi se bilo kakav seksualni odnos s maloljetnom osobom smatrao kriminalnim djelom.

U našoj zemlji je, dakle, dobna granica za pristanak na spolni odnos 14 godina. Međutim, iako se očigledno smatra da je sa 14 godina dijete dovoljno zrelo da bude u vezi koja uključuje i seksualne odnose sa starijim partnerom ili partnericom, istovremeno je za stupanje u brak potrebno imati najmanje 16 godina.

Seksualne slobode

Ovdje više nije riječ o seksualnim slobodama jer su u pitanju djeca, i to u dobi od 14 godina, i ostavljanju, blago rečeno, odškrinuta vrata mnogobrojnim pedofilima.

S ovim se slaže i klinički psiholog dr. Čedomir Novaković, koji je u razgovoru za Klix.ba kazao da bi zakon morao biti mnogo strožiji po ovom pitanju, jer se u ovom slučaju radi o djeci koja sa 14 godina još uvijek nisu ni približno psihički razvijena da bi mogli donositi relevantne odluke o stupanju u spolne odnose.

“Zakon je propisao dobne granice, ali ne kaže kako se nositi s posljedicama nepromišljenih seksualnih odnosa.Ta bi se dobna granica trebala pomaknuti prema starijoj dobi, posebno u našoj zemlji koja nema sistemsku seksualnu edukaciju u školama i tako mladi ljudi nemaju nikakvu predstavu o seksualnosti. Zabrinjavajuća je i činjenica da istraživanja pokazuju kako je rani ulazak u seksualni život povezan s nizom rizika”, kazao nam je Novaković.

Zloupotreba djece

Novaković je dodao da, iako se s dizanjem dobne granice za pristanak na spolni odnos neće spriječiti seksualni odnosi među maloljetnicima, veoma je bitno spriječiti zloupotrebu djece od odraslih.

“Ponavljam, neophodno je da se granica za pristajanje na seksualni odnos povisi jer je previše zloupotrebljavanja djece. Ali ne treba licitirati s godinama. Trebamo djecu educirati i naučiti odgovornom ponašanju kako bi mogla donositi kompetentne odluke, a to možemo postići samo ako uvedemo seksualno vaspitanje u škole. Vjerujte, taj nam je predmet potreban jednako kao i matematika i materinji jezik”, ističe Novaković.

(TIP/Izvor: Klix.ba)