Video: Studenti Medicine UNTZ godinu bez praktične nastave

Pandemija koronavirusa ostavlja velike posljedice na cjelokupan obrazovni sistem Bosne i Hercegovine, a posebno na studente za čija je zanimanja neophodna praktična nastava. U prvom redu su to studenti medicine koji proteklu godinu nisu imali dodira sa pacijentima. Provjerili smo da li je do pandemije ili cjelokupnog bh. sistema.

Dok su u mnogim zemljama Evrope studenti završnih godina Medicine aktivno uključeni u borbu protiv koronavirusa i daju svoj doprinos zdravstvenom sistemu, naši studenti su već godinu dana bez praktične nastave. Pravo na obavljanje prakse u zdravstvenim ustanovama su tražili raznim putevima, ali rješenja još nema.

– Sad smo ponovo uputili zahtjev sa jednom direktnom rečenicom, da ćemo napraviti studentske proteste po ovom pitanju prvog dana ljetnog semestra – poručio je Noris Sakić, predsjednik Studentskog parlamenta UNTZ.

Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta u Tuzli i javno je iznijelo svoje stavove kad je u pitanju ovaj problem. Kažu da mnogi od njih, bez praktične nastave, nisu u mogućnosti uvezati klinički staž koji je obavezan u dvanaestom semestru.

„Godina dana kako pišemo dopise, molbe, zahtjeve da nam omoguće normalno školovanje jer sutra ćemo liječiti naše građane, uključujući i ove koji donose odluke. Bar bi oni trebali znati da se doktor ne postaje online“.

S druge strane, nadležni kažu da podržavaju studente u njihovim zahtjevima, ali da ne postoji način na koji bi im se omogućio pristup zdravstvenim ustanovama u vrijeme pandemije koronavirusa. Kako kažu, sve naredbe dolaze s nivoa FBiH, u kojima, između ostalog, stoji i to da se i teoretska i praktična nastava odvijaju online putem.

– U jednom trenutku smo tražili angažman naših studenata u UKC-u, ali moramo shvatiti da je zaista ovo teško vrijeme, vrijeme pandemije, gdje je rečeno da trenutno nisu u situaciji da angažiraju naše studente pete i šeste godine u UKC-u. Mi se strogo držimo tih odluka, a te odluke su kazale da naši studenti ne mogu ući ni u UKC ni u dom zdravlja ni u zavod za javno zdravstvo – Selmira Brkić, dekanesa Medicinskog fakulteta UNTZ.

Osim odluka Kriznog štaba, tu je i niz pravnih dilema za koje u našoj državi ne postoje jasno definisane smjernice kada su u pitanju ovakve situacije.

– Način osiguranja, mogućnost obolijevanja, smrtnih ishoda, međusobnih ugovora, prava. To je čitav niz pravne zavrzlame, a ja u ovom trenutku ne mogu donijeti takvu odluku, a s druge strane sve to mora biti propraćeno odlukama Federalnog kriznog štaba – navodi Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla.

Studenti bez prakse, budući ljekari bez dodira sa pacijentima, a ustanove bez rješenja. Ostaje otvoreno pitanje da li će protesti donijeti promjene ili će i ovaj slučaj biti samo još jedan od pokazatelja nefunkcionisanja bh. sistema.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Delmanović)