Naša stranka će biti dio nove Vlade TK

Kantonalni odbor Naše stranke Tuzlanskog kantona donio je odluku da uđe u novu Vladu TK, a tu odluku potvrdilo je i Predsjedništvo stranke, potvrđeno je danas na press konferenciji u Tuzli.

Novu većinu u Tuzlanskom kantonu čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, koje ukupno imaju 18 zastupnika u Skupštini TK, a sa samostalnim zastupnikom Smajom Mandžićem 19. Za mandatara je zvanično predložen Kadrija Hodžić kao kadar SDP BiH.

Šef Kluba zastupnika u Skupštini TK Selim Bešlagić rekao je da je dogovor da sve stranke predlože veći broj kadrova, a da konačnu odluku o sastavu Vlade TK donese mandatar. Broj ministara po strankama koje čine novu većinu još uvijek nije poznat ali bi trebao biti proporcionalan broju zastupnika u Skupštini TK.

“Formiranje Vlade TK je prioritet, a ova priča oko “podjele kolača” ono što se bude dobilo je da se stave stručni ljudi. Ako ne bude tako mi ćemo se boriti protiv toga. Ja prihvatam da učinimo sve da stavimo ljude koji nemaju teret. Ko god ima krivičnu prijavu ja odustajem. Neću odustati od principa koje je Naša stranka zauzela”, kazao je Bešlagić.

SDP BiH ima osam zastupnika u Skupštini TK, PDA šest, SBB i Naša stranka po dva.

“Imamo povjerenje u stručnost i dobre namjere mandatara Kadrije Hodžića. Naš primarni cilj je svojim primjerom pokažemo da se može raditi transparentnije, odgovornije i poštenije, a to ćemo tražiti i od drugih stranaka. Bilo kakvo odstupanje bit će razlog zbog kojega možemo odstupiti s pozicija i preispitati naše učešće”, rekao je predsjednik KO Naše stranke TK Zvjezdan Karadžin.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini TK Mirela Trepanić kaže da je za ovu stranku fokus na zdravstvu, obrazovanju i ekonomiji. Govoreći o partnerima s kojim moraju razgovarati kazala je da druge opcije nema.

“Ne možemo nikoga preokrenuti, ali ćemo insistirati na principima pa i pod cijenu da izađemo iz vlasti”, kazala je Trepanić.

Šef Kluba zastupnika Naše stranke u Skupštini TK Selim Bešlagić kazao je da ne bi “bili principijelni da srušimo vladu i da onda ne učestvujemo u novoj”.

“Ja sam siguran da ćemo napraviti neko čudo, promijeniti paradigmu. Mandatar je najavio da će zakon o ispitivanju porijekla imovine biti jedan od prvih koje će staviti na dnevni red, insistirat će na transparentnosti trošenja novca, ali i konkursa za zapošljavanje”, rekao je Bešlagić.

(TIP/Nap)