Tuzla: ‘Šovinizam je duboko ukorijenjen u sve pore našeg društva’

Nakon što su na Facebook stranici “Nisam tražila” objavljene ispovijesti u kojima se, kao zlostavljači, spominju glumci Narodnog pozorišta u Tuzli, razgovarali smo za naš portal sa direktorom ove institucije.
Kako nam je kazao do sada nije bilo zvaničnih pritužbi na seksulano uznemiravanje kako uposlenika, tako i vanjskih saradnika.
“Na osnovu ispovjedi koja se pojavila na društevnim mrežama teško je i opasno nagađati, zbog osjetljivosti teme. U ovom slučaju uzdamo se u rad nadležnih institucija koje će vjerujem svako ovo saznjanje procesuirati, a mi ćemo im svakako stojati na raspolaganju i blagovremeno dati sve informacije koje službeno ili neslužbeno dođu do nas”, kaže Mirza Ćatibušić, direktor pozorišta.
Dalje dodaje da pozorište kao ustanova ima jasno definisan kodeks ponašanja i on je osnova za pokretanje disciplinskih postupaka koji su uređeni internim aktima.
“Dakle, administrativno mehanizmi za bavljenje ovim stvarima postoje. Ono što je naša dužnost i obaveza jeste da (kad već administrativno imamo mehanizme) posebnu pažnju posvetimo radnoj atmosferi koja mora biti zasnovana na uvažavanju i poštovanju svakoga od nas”, ističe Ćatibušić.
Kazao je još da je ovo vrlo složen problem u koji se svi moramo uključiti.
“Sada vidimo da to nije nikakav ekskluzivitet umjetničkih škola i kulturnih institucija. Šovinizam je duboko ukorijenjen u sve pore našeg društva i jako je važno, da svako od nas, u svom mikrosvijetu, na svom radnom mjestu stvara atmosferu nulte tolerancije na ove stvari. Nažalost vokabular i obrasci ponašanja pokazuju duboku ukorijenjenost diskriminacije žena u svakom pogledu i na svima nama je odgovornost da to mijenjamo”, ističe.
Inače Narodno pozorište Tuzla se danas oglasilo i saopštenjem u kojem oštro osuđuje svaki vid nasilja.
“Zlostavljači svojim nečuvenim postupcima kaljaju ugled našeg časnog posla i časnih ljudi koji se tim poslom bave i mi nikada nećemo pristati biti njihovim saučesnicima. Za bilo koji oblik nasilja ne postoji opravdanje i Narodno pozorište Tuzla gaji nultu toleranciju za sve oblike takvog ponašanja! Ovim pružamo podršku svim kolegicama i kolegama koji su odlučili progovoriti o svom iskustvu i poručujemo im da nisu sami. Uradit ćemo sve što je u našoj moći da se u našoj kući svaka kolegica i svaki kolega osjeća sigurno i poštovano, a svako nedolično ponašanje ćemo na adekvatan način znati procesuirati, kako interno, tako i eksterno, u saradnji sa nadležnim institucijama”, stoji u saopštenju.
(TIP/Izvor: federalna.ba/Azra Delmanović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию наушников Airpods PRO[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением по скидке. Самые…

  2. Здравствуйте! Новости, которые двигают миром: актуальная информация из Украины и всего земного шара. Ждем Вас на https://wian.top/category/economics [url=https://wian.top/category/health]все про здоровье[/url]…

  3. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить реплику Airpods PRO в Москве[/url]? Наилучшие беспроводные наушники в Москве и области. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением…

  4. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию Airpods PRO в Москве[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением всего…

  5. Ищете где [url=https://el-gusto.ru/]купить реплику наушников Airpods PRO в Москве[/url]? Лучшие беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением…