Stjepan Mesić: Joe Biden je predsjednik i šta to znači za BiH

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, rekao je danas za N1 da će se svijet dugo oporavljati od posljedica vlasti Donalda Trumpa kao američkog predsjednika.

Istakao je značaj izbora Joe Bidena za region u kojem mi živimo kao i za cijelu Evropu.

”Trump je napravio kaos od kojeg ćemo se dugo oporavljati. Očekujem da će predsjednik Biden tražiti prijatelje u svijetu, a ne neprijatelje”, rekao je on na početku razgovora.

Potom je dodao da ima povjerenje prema politici novog američkog predsjednika.

”Ja sam zbog povjerenja prema politici koju je na početku inaugiriao predsjednik Biden, zato sam se njemu obratio. Zato sam mu poslao pismo i jedan dokument – moje izlaganje u Mostaru koje nije bilo naročito primljeno u medjjima. O tome sam htio obavijestiti predsjednika Bidena”, poručio je gost N1.

Šta slijedi?

”Ja očekujem da će to biti jedan novi početak suradnje SAD i EU, ali i popuštanje trgovačkog rata s Kinom. Očekujem konstruktivnu politiku koja će Ameriku dovesti na mjesto one zemlje u kojoj demokracija trijumfira”, istakao je bivši hrvatski predsjednik.

A šta to znači za Bosnu i Hercegovinu?

”Očekujem da će se američka politika prema našoj regiji pozicionirati na drugi način jer predsjednik Biden dobor poznaje Evropu, svijet i našu regiju. Očekujem jedan pozitivni pomak’‘, prognozirao je Mesić u razgovoru za N1.

Mesić je Dragana Čovića nazvao ”razbijačem Bosne i Hercegovine”. Govorio je o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini, novom visokom predstavniku u BiH kao i ostalim aktuelnim temama.

(TIP/Izvor: N1)