Društvo novinara BiH: Novinari da budu među prioritetima za vakcinisanje protiv COVID-a

Društvo novinara BiH uputilo je danas dopis nosiocima izvršne vlasti u BiH u kojem traži da se prilikom određivanja prioriteta za vakcinisanje protiv COVID-19 novinari uvrste u grupu odmah iza medicinskih radnika i ugroženih grupa stanovništva.

U dopisu uopućenom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, ministrici civilnih poislova BiH Ankici Gudeljević i entitetskim premijerima Fadilu Novaliću i Radovanu Viškoviću ističe se da su novinari u BiH od prvog dana pandemije izvještavali sa lica mjesta o borbi protiv COVID-19 i jedna su od rijetkih profesija koja niti jednog trenutka nije prekidala svoju djelatnost.

Time su novinari dali nemjerljiv doprinos u izvještavanju javnosti o pandemiji koronavirusa i svim društvenim posljedicama koje je ona izazvala.  Novinarstvo je svakako profesija u kojoj se ostvaruje veliki broj ličnih kontakata, te bez obzira na mjere lične zaštite, mogućnost infekcije je veoma velika, što pokazuje i veliki broj oboljelih.

Prema informacijama kojima raspolažemo, radeći svoj posao, veliki broj njih je obolio od COVID-19, a nažalost imali smo i smrtne slučajeve među kolegama. “Zato apeliramo na Vas da uvrštavanjem novinara u prirotetne kategorije za vakcinisanje protiv COVID-19 zaštitite njihovo zdravlje i živote, te im tako omogućite da nastave obavljati svoj posao informiranja javnosti do konačne pobjede nad ovom bolešću“, poručuju iz Društva novinara BiH.

(TIP/Nap)