Dr. Rizvanović osvojila prestižnu nagradu za naučno–istraživački rad

Da naša zemlja ima doktore priznate u svijetu za svoj rad, potvrđuje i priča zeničke doktorice Nermine Rizvanović, koja je krajem 2020. godine osvojila prestižnu međunarodnu nagradu za svoj naučno-istraživački rad u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije.

Nagrada International Medis Awards za medicinska istraživanja u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije ove godine pripala je dr. Nermini Rizvanović, uposlenici Kantonalne bolnice Zenica. Radi se o sedmoj po redu dodjeli nagrada za devet zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

„Naše istraživanje je bilo o temi utjecaja preoperativne primjene oralne uglljiko-hidratne otopine na inzulinsku rezistenciju i imunološki odgovor kod pacijenata koji su podvrgnuti operativnom tretmanu kolorektalnog karcinoma“, objašnjava doktorica Rizvanović.

Istraživanje je provedeno u Kantonalnoj bolnici Zenica, na Odjelu za anesteziju i reanimaciju te na Odjelu za opštu abdominalnu hirurgiju. Rezultati ne bi bili mogući bez vrijednog rada i pomoći njenih kolega te mentorice prof. dr. Višnje Nesek iz Kliničke bolnice Sveti duh.

„Pacijenti su ranije počinjali unos na usta, ranije su imali uspostavljeni peristaltiku crijeva, jedan dan je bio kraći dan hospitalizacije nakon samog operativnog zahvata“, navodi doktorica Rizvanović.

Studija koju je provela sa svojim timom otvara vrata novim pitanjima na koje treba dati odgovor: „Šta se dešava kod primjene ugljiko-hidratne otopine kod određenih kategorija naših pacijenata? Recimo – kod pacijenata koji imaju šećernu bolest, kod trudnica, kod pacijenata koji nisu u planiranom operativnom zahvatu, koji se rade po hitnom postupku“.

Istraživanje doktorice Rizvanović završeno je i prije pandemije koronavirusa koja je utjecala na druga istraživanja, ali je pokazala i snagu medicine u brzom pronalasku vakcine za ovo infektivno oboljenje. Upravo zato ulaganje u nauku i istraživački rad mora biti prioritet našeg društva.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica:  Berina Pašalić)

  1. Bravo, Safere ! Sa uvoznom strujom, uz njeme cijene, slijedi zatvaranje mnogih proizvodnih kompanija i ... " etnicko ciscenje*.