Veza na testu: Trebam li otići ili ostati? Provjerite u 6 koraka

Pri pomisli na prekid važete, lovite se za sretne trenutke i bojite se da ćete pogriješiti – možda je vrijeme da provjerite vezu prema formuli psihologinje Beverley Stone…

U siječnju mnogi rade inventuru života. Ocjenjuju prošlu godinu, odnose, mogućnosti i što im treba za potpuniji život. Nerijetko je upravo ovo vrijeme i posljednje za mnoge parove. Psihologinja i bračna terapeutkinja Beverley Stone tvrdi da je, uz preljub, mnogo drugih razloga zbog kojih veza može zapasti u krizu te završiti krahom, koji često doživljavamo kao vlastiti neuspjeh. Okidač za ženino nezadovoljstvo može biti njezin biološki sat jer se, kad bi trebala postati majka, pita hoće li možda naići netko bolji od aktualnog partnera. Problemi nastaju i kada djeca napuste obiteljski dom. Nakon toga neke žene nisu sigurne žele li i dalje živjeti s partnerom jer ne vide sponu koja ih veže.

Opstanak veze je upitan i ako se ne osjećate dobro, nesretni ste i prazni, a partner vam ruši samopouzdanje. Ako je vaša veza turbulentna, zapitajte se je li partner onaj pravi ili je samo naišao u pravom trenutku. Da biste znali na čemu ste, provjerite svoju vezu prema formuli Beverley Stone od šest ključnih koraka.

1. Budite što jeste, a ne što drugi žele

Često ne govorite što mislite jer znate da se njoj ili njemu neće svidjeti, a radi mira u kući radite i što ne želite. To potkopava sreću i ruši samopouzdanje. Kako biste otkrili ima li vaša veza potencijala, pokušajte s novim modelom ponašanja. Jedno drugom recite što vas muči. Ako se samo vi trudite poboljšati vezu, možda je vrijeme da iz nje odete.

2. Ne brinite se o tome što drugi misle

Bez obzira na to što drugi misle ili govore, vi odlučujete o sebi. Tuđe mišljenje možete uzeti u obzir eventualno kao zanimljivu točku gledišta. Tako ćete razbiti paralizirajuće strahove koji se bude kad razmišljate o vašoj trenutačnoj situaciji. Sagledate li probleme mirno i s više logike, znatno ćete ih lakše riješiti.

3. Ukrotite podvojenu ličnost

Kad ste pred teškim odlukama, u vama se sukobljavaju dva unutarnja glasa. S jedne je strane samouvjeren, pozitivan, odlučan i spreman na rizik, a s druge je glas opreza koji upozorava da ćete možda pogriješiti. Nakon što se glas opreza obrati glasu samopouzdanja, zapišite sve pozitivne i negativne misli te ćete lakše logično zaključiti.

4. Uvijek imate mogućnost izbora

Umjesto s ‘ne mogu’, pokušajte misli počinjati s “ne želim” i shvatit ćete kako zapravo imate mogućnost izbora. Kad vam briga o obitelji ne bude samo obveza nego nešto što ste odabrali i što zaista želite, osjećat ćete se slobodno, a ne kao zatvorenik.

5. Živite u skladu sa svojim vrijednostima

Nema posve točna ni pogrešna odgovora na pitanje treba li u vezi ostati ili otići. Važno je da budete ono što jeste. Ne živite prema tuđim očekivanjima, standardima i sustavima vrijednosti te ne odgađajte rješavanje problema zbog toga što se bojite kako ćete pogriješiti.

6. Oprez, nema vremena za neodlučnost

Možda ste katkad razmišljali o tome što biste učinili kad biste znali da vam ostaje još samo šest mjeseci života. Sigurno bi vam bilo jasnije što želite te biste vjerojatno mnogo brže odlučivali. Život je prekratak, stoga učinite nešto da poboljšate vezu kojom niste zadovoljni ili je, ako vam se čini da joj nema pomoći, zamijenite novom.

Neodlučnost je neprijatelj

Goldie Hawn i Kurt Russell među rijetkim su hollywoodskim parovima čija veza traje desetljećima. Recept za sretan zajednički život pronašli su i oskarovci Penélope Cruz i Javier Bardem te su trogodišnju vezu 2010. okrunili brakom. Iako su takve skladne veze postale uzor mnogim hollywoodskim zvijezdama i obožavateljima, svaka je ljubavna priča posebna te nema jedinstvena recepta koji osigurava vječnu sreću.

Ma koliko se trudili popraviti lošu vezu, katkad je to nemoguće jer trošite vrijeme i trud na pogrešne ljude. Prekinuti nesretnu vezu ili pronaći način da je promijenite iznimno je teško. Dramatična epizoda tako može trajati tjednima, ali i godinama. Kako ne biste postali talac vlastite neodlučnosti, učinite prvi, a potom i pet preostalih koraka iz programa Beverley Stone. To će vam pomoći da riješite mučnu dvojbu je li vaša veza vrijedna truda ili ipak trebate krenuti dalje.

Začarani krug analiziranja

Ljudi koji su predugo u nesretnim vezama gube velik dio sebe. Žive razmišljajući trebaju li otići ili ostati. Zato su pod stresom te pate od ubrzana lupanja srca, nesanice, iscrpljenosti i jakih glavobolja.

Prekidom loše veze činite si uslugu

Ako se ne suočite s rizikom i ostanete u lošoj vezi, postat ćete ogorčeniji i depresivniji jer ste izgubili najljepše godine, piše 24sata.hr.

(TIP/Foto: Dreamstime)