U Tuzli obilježen dan rođenja Martina Lutera Kinga

Odavanjem poštovanja i polaganjem cvijeća ispred biste Martina Lutera Kinga u petak , 15. januara 2021. godine, predstavnici Grada Tuzle obilježili su 15. januar 1929. godine – Dan rođenja Martina Lutera Kinga, dobitnika Nobelove nagrade za mir i jednog od najvećih boraca za ljudska prava u povijesti čovječanstva. Cvijeće su položili gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, predsjedavajuća Gradskog vijeće, Nataša Perić i zamjenica predsjedavajuće Gradskog vijeće, Ana Pejić.

“Zahvalnost je majka svih vrlina. Mi, prije svega, njegujemo zahvalnost prema narodu i Vladi Sjedinjuenih Američkih Država, koji su nam mnogo pomogli u periodu od 1992. godine, pa sve ove godine naovamo. Izražavamo i poštovanje prema Martinu Luteru Kingu, jednom od najvećih boraca za ljudska prava i slobode u historiji čovječanstva, i to uvijek radimo na dan koji se u SAD-u obilježava kao Nacionalni praznik, na Dan rođenja Martina Lutera Kinga”, izjavio je gradonačelnik Imamović, nakon odavanja poštovanja i polaganja cvijeća ispred biste Martina Lutera Kinga..

Bista Martina Lutera Kinga, poklon je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a u Tuzli je postavljena u januaru 2003. godine. Od tada, svake godine, građani Tuzle obilježavaju 15. januar – Dan rođenja Martina Lutera Kinga, sjećajući se njegove borbe za ljudska prava i slobode. King je bio najglasniji aktivista nenasilnog pokreta za ljudska prava, koji se uspješno borio protiv rasne diskriminacije na federalnom i državnom nivou.

(TIP)