Stoltenberg: Svi odgovorni za nasilje u Kongresu da odgovaraju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da svi odgovorni za nasilje u Kongresu SAD-a u kojem je poginulo pet osoba treba da snose odgovornost i izrazio uvjerenje da su američke institucije sposobne izaći na kraj s tim izazovom.

“Demokratija uvijek mora prevladati nad nasiljem i uvjeren sam da će se demokratske institucije SAD-a izboriti s ovim izazovom”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Stoltenberg je kazao da je nasilje u Washingtonu 6. januara “apsolutno neprihvatljivo i šokantno” i da ishod predsjedničkih izbora u SAD-u “mora biti poštovan”.

“Moramo osigurati potpuno poštovanje naših demokratskih vrijednosti”, dodao je bivši premijer Norveške.

Pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa upale su 6. januara u Kongres SAD-a i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasjedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobjeda kandidata demokrata Josepha Bidena na predsjedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Donji dom Kongresa jučer je izglasao opoziv Trumpa, koga je prethodno optužio da je podsticao pristalice na pobunu 6. januara.

Neposredno uoči upada u Kongres Trump je usijao atmosferu na protestu u Washingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se “đavolski bore” protiv izbornih rezultata.

SAD su ubjedljivo najveća i najutjecajnija članica NATO-a, ali je Trump u prethodne četiri godine mnoge saveznike zbunjivao, kritikujući ih zbog nedovoljnog izdvajanja za odbranu ili preduzimajući jednostrane akcije kao što je povlačenje američkih vojnika iz Afganistana i Sirije.

Stoltenberg danas nije spomenuo Trumpa, ali je naveo da se “raduje mirnom prijenosu vlasti (u SAD-u) i saradnji” s njegovim naslijednikom Bidenom.

Naveo je da je Biden “snažno posvećen transatlantskoj saradnji” i da “snažno podržava ideju daljeg jačanja saradnje Sjeverne Amerike i Evrope”.

(TIP/Beta/Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW)