Video/Foto/Nova parlamentarna većina u Skupštini TK razriješila SDA-ovu Vladu; Izabrano novo rukovodstvo Skupštine na čelu sa Slađanom Ilićem; Usvojen Budžet TK!

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona koja je održana u petak, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović (SDA) podnio je  ostavku  sa članovima vlade, nakon što su to ranije učinili predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (SD) iz reda srpskog  i njegov zamjenik Boris Krešić (DF) iz reda hrvatskog naroda. Nova parlamentarna većina je prihvatila ostavke, nakon čega je imenovano novo rukovostvo Skupštine TK. Slađan Ilić (SDP) iz reda srpskog naroda je imenovan za predsjednika Skupštine TK, dok je Vedrana Petrović (SDP), iz reda hrvatskog naroda imenovana za zamjenicu predsjednika Skupštine TK. Lejla Vuković (SBB) iz reda Bošnjaka ostala je na poziciji zamjenice predsjednika.Do imenovanja nove Vlade sekretari ministarstava su zaduženi za njihov nezakonit i nesmetan rad. Nakon što je izabrano novo rukovodstvo Skupštine Tuzlanskog kantona, usvojen je Budžet TK za 2021. godinu u iznosu 433 miliona KM. Na prihode od indirektnih poreza se odnosi  202 miliona KM, 43 miliona KM na porez na dohodak, a 45 miliona KM porez na dobit. Usvajanjem Budžeta TK stvorili su se preduvjeti za nesmetano funkcionisanje TK i bit će nastavljen slijed isplata svih naknada koje su bile sporne.

Ilić (SDP): ‘Meni je drago da smo usvojili jednoglasno najvažniji dokument, Budžet TK’

˝Meni je drago da smo usvojili jednoglasno najvažniji dokument, Budžet Tuzlanskog kantona. Pokazalo se šta su sve bili problemi. Prevazišli smo to, ne trebamo se vraćati nazad. U narednom periodu trebamo sve ovo gledati s jedne vedrije i pozitivnije strane i da ne dolazimo više u ovakve situacije i političke krize˝, izjavio je novoizabrani predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Slađan Ilić.

No krenimo redom…

Foto: TIP.ba

Ostavke su uslijedile nakon što je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić zatražio da se u dnevni red uvrste tačke koje se tiče smjene premijera Denijala Tulumovića i ministara, kao i predsjedavajućeg Skupštine TK Žarka Vujovića i njegovog zamjenika Borisa Krešića.

Vujović (SD): ‘Ima većina od 18 i ona treba da preuzme odgovornost u TK’

˝Podnio sam ostavku na mjestu predsjednika Skupštine TK. Ima skupštinska većina od 18 i ona treba da preuzme odgovornost u Tuzlanskom kantonu˝, kazao je Vujović.

Foto: TIP.ba

Na pitanje novinara TIP-a zašto baš sada, a ne ranije, on je odgovorio: ˝Morate shvatiti jednu stvar…Sve i da je popunjeno vijeće za pitanje vitalnog nacionalnog interesa procedura je mjesec dana. Ja znam tu proceduru. Da je popunjen Ustavni sud rješavao bi to pitanje do 25-og. Ja sam rekao da se to može riješiti u mjesec dana. Riješeno je… Ostavka moja je tu. I to je to…˝

Krešić (DF): ‘Ne bih želio da me smijeni 18 ruku koje su organizovale nezakonitu sjednicu’

Krešić je istakao da nije želio da ga smijeni nova većina. ˝Dogovor između mene i Vujovića je bio takav da ukoliko jedan od nas podnese ostavku, uradit ćemo to skupa. Podržavamo iste politike koje smo imali, bit ćemo još jači iz zastupničkih klupa. Ne bih želio da me smijeni 18 ruku koje su organizovale nezakonitu sjednicu”, rekao je Krešić.

Foto: TIP.ba

Tulumović: ‘Ni jedna vlada ne smije da blokira finansijske tokove’

Nakon toga uslijedila je ostavka premijera TK Denijala Tulumovića i ministara.

Video: Fena

“Kao ostvaren čovjek koji je napustio ugodne klupe Federalnog parlamenta i zamijenio ih užarenom foteljom premijera podnosim neopozivu ostavku na mjesto premijera. Želio bih se zahvaliti svim ministrima koji su zajedno sa mnom obavljali časnu, odgovornu i tešku dužnost. Ni jedna vlada ne smije da blokira finansijske tokove. Zato sam časno sa ministrima podnio neopozivu ostavku i dozvolio tako novoj skupštinskoj većini da formira novu Vladu TK”, kazao je Tulumović.

Foto: TIP.ba

Na pitanje zašto to nije uradio ranije, i da li je bilo pritisaka iz OHR-a, Tulumović je kazao: ˝Ja ne smatram da se radi o pritisku OHR-a. Na mene u mojoj državi ne može izvrštiti pritisak niko iz inostranstva, nego samo ljudi koji dijele dobro i zlo sa mnom u ovoj državi. Ostavljamo novoj Vladi mnogo stabilniju finansijsku situaciju nego što smo je mi zatekli bez obzira na sve probleme s kojima smo se susretali˝.

Video: Fena
Hadžić (SDP): ‘Slijedi nam imenovanje mandatara i nove Vlade TK’

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić je mišljenja da su preporuke OHR-a riješile dilemu da je zloupotrebljen mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. ˝To je otkočilo proces ostavkama Vujovića, Krešića, Tulumovića i ministara. U narednom periodu slijedi nam imenovanje mandatara i nove Vlade TK koja će preuzeti odgovornost za vođenje Tuzlanskog kantona˝, izjavio je Hadžić za TIP.

Foto: TIP.ba

Novi mandatar će kako smo i ranije pisali biti univerzitetski profesor, prof.dr. Kadrija Hodžić iz Tuzle.

Alić (PDA): ‘Pismo OHR-a pomoglo da se prevaziđe kriza u TK’

Predsjednik Kluba zastupnika PDA-a u Skupštini TK Senad Alić  također smatra da je pismo OHR-a pomoglo da se prevaziđe kriza u Tuzlanskom kantonu i da se nastavi funkcionisati u okviru zakona i Poslovnika o radu Skupštine TK. ˝Vrlo brzo novo rukovodstvo Skupštine TK će dati mandat mandataru za sastav nove Vlade TK. Ono što budu prioriteti buduće Vlade TK imat će prohodnost u Skupštini TK˝, kazao je Alić za TIP.

Foto: TIP.ba

Mešalić (DF): ‘SDP i Naša stranka će biti iskorišteni od strane PDA kako bi koalirali sa SDA’ 

Predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić nije štedio novu parlamentarnu većinu u Skupštini TK.

˝Mislim da smo se ponijeli vrlo odgovorno prema građanima Tuzlanskog kantona. Ostavke su podnesene jer nismo željeli da kočimo donošenje krucijalnih dokumenata za funkcionisanje Kantona. Željeli smo da pošaljemo poruku da naše fotelje nisu važnije od fukcionisanja Kantona i potreba građana˝, rekao je Mešalić za TIP.

Foto: TIP.ba

Prema njegovim riječima, mogući su različiti scenariji u narednom periodu. ˝Uvođenje PDA u vlast od strane Naše stranke, SDP-a i SBB-a je vrlo pogubno za građane Tuzlanskog kantona. Na kraju mislim da će SDP i Naša stranka biti iskorišteni od strane PDA kako bi koalirali sa SDA u konačnici. Mislim da je to politički cilj. Ne treba građane lagati, treba ovako iznijeti istinu na vidjelo˝, navodi Mešalić.

Video: BHRT

Novu većinu čine SDP, SBB, PDA,Naša stranka i nezavisni zastupnik Smajo Mandžić. U opoziciji su SDA, SDBiH, DF i Stranka za BiH.

Tuzlanski kanton već iduće sedmice bi mogao dobiti novog premijera, riječ je o univerzitetskom profesoru Kadriji Hodžiću, kojeg će za mandatara predložiti Socijaldemokratska partija (SDP).

(TIP/Autor: Adis Jašarević)