Znanstveno je dokazano: horor filmovi potiču mršavljenje!

Konačno trening po našoj mjeri!

Teško je objasniti zašto bi itko uživao u gledanju filmova kojima je glavni cilj utjerati vam strah u kosti. Vjerojatno je povezano s gladi za adrenalinom. Iz istog razloga uživamo u ljutoj hrani (ili plaćanju računa dva dana nakon roka). Ali znate što još?

Hororci poriču tvrdnju kako je gledanje filmova pasivna aktivnost koja pridonosi debljanju. Baš suprotno, gledanjem horor filma možeš  sagorjeti jednaku količinu kalorija kao u polusatnoj šetnji, tvrdi istraživanje provedeno na Sveučilištu Westminster. Naime, gledanjem 90-minutnog hororca sagorjet ćeš oko 113 kalorija – otprilike jednu manju čokoladnu pločicu.

Koga onda briga za sve drugo što provociraju poput učestalih hiperventilacija i povremenog skakanja s kauča u scenama za koje smo točno znali da će se dogoditi. Ako je ovo stvarno istina, mislim da ćemo bez problema prebroditi i sve one blaže traume i probleme sa spavanjem jer hej, bit ćemo mršave!

Horor filmovi koji su najučinkovitiji u gubitku kalorija upravo su oni s najviše takozvanih “jump-scareova” odnosno scena zbog kojih ti srce lupa brže, a zdjela s kokicama leti u nepovrat. “Kad se puls počne ubrzavati, a krv brže počne kolati žilama, tijelo počinje osjećati nalet adrenalina”, objašnjava dr. Richard Mackenzie, psiholog na sveučilištu.

“Upravo je to ispuštanje adrenalina, proizvedeno kratkim eksplozijama intenzivnog stresa (u ovom slučaju izazvanog strahom), to što smanjuje apetit, ubrzava bazni metabolizam i sagorijeva veću količinu kalorija.”

Loša je vijest ta da učinak definitivno neće imati smisla ako ćete se istovremeno utapati u ogromnim količinama slatkiša i masnih kokica tijekom trajanja filma. Istraživanje se odnosi samo na one koji će film gledati bez unošenja ikakvih novih kalorija. U tom ćemo se slučaju zadovoljiti i s ostajanjem na nuli.

Sara Schmidt
(TIP/Izvor: Cosmopolitan.hr)