Donosimo detalje plana vakcinacije protiv korone u FBiH

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja završio je izradu Plana imunizacije protiv Covida-19 te ga dostavio Federalnom ministarstvu zdravstva. Ovaj dokument bit će sutra razmatran na sjednici Vlade FBiH.

Kako saznaje N1, kantonalni zavodi za javno zdravlje su dobili operativne zadatke i već rade na pripremi terena za početak imunizacije.

Prve doze vakcina koje stignu bit će transportovane u Mostar koje ima spremno skladište. Riječ je Pfizerovoj vakcini koju je BiH nabavili putm sistema Covax. Iz ovog skladišta vakcine će biti distrubirane prema svim kantonima ravnopravno i solidarno.

U narednom periodu bit će osposobljena još tri centra za distribuciju i skladištenje – Mostar, Tuzla i Bihać.

Saznajemo da se u prvom valu očekuje manja količina vakcina, a tačan broj treba da saopći Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kako je ranije saopćeno, prvo će biti izvršena imunizacija ljekara i medicinskog osoblja, zatim osobe treće životne dobi koje žive u socijalnim ustanovama, a potom i ostali.

Zdravstveni radnici koji će vršiti imunizaciju su spremni s obzirom na to da je postupak isti kao i kod imunizacije vakcinom protiv gripe, a upoznati su načinom skladištenja i čuvanja ove vakcine.

Istaknuto je kako je FBiH spremna i za druge vrste vakcina koje idu u hladnom lancu od dva do osam jer se isti lanac koristi i za vakcine protiv virusa gripe.

Federacija BiH je putem Covax sistema naručila 800.000 doza vakcine protiv Covida-19.

(TIP/Izvor: N1)