Damir Arnaut: Početak kraja nazivima ulica i škola po nacistima, fašistima i njihovim slugama

Predstavnički dom državnog parlamenta usvojio je jučer Inicijativu zastupnika Naše stranke Damira Arnauta kojom se od općina i gradova širom Bosne i Hercegovine traži da ulice, škole i druge javne površine koje nose nazive po nacističkim i fašističkim zvaničnicima i njihovim saradnicima zamijene sa imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao Pravednici među narodima od strane Yad Vashem centra u Jerusalemu. Arnaut je Inicijativu uputio krajem novembra i ona je ranije dobila i podršku Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma.

Arnaut je u Inicijativi naveo da “na sramotu cijele Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, te pogotovo lokalnih zajednica u kojim se takvi nazivi nalaze, ulice i druge javne površine su nazvani po ljudima poput Mile Budaka, Draže Mihailovića, Osmana Rastodera, Rade Radića, Sulejmana Pačariza, Jure Francetića, Mustafe Busuladžića, Lorković-Vokića, Uroša Drenovića, Ive Zelenike Tovarnika, Dragiše Vasića, Avdage Hasića, Stevana Moljevića, Husein Đozo, Đure Spuževića, Muhameda Panđe, Rafaela Bobana, Pavla Đurišića, te mnogim drugim kolaboracionistima.”

Arnaut je stoga predložio da se od lokalnih zajednica traži da ove nazive zamijeni imenima ljudi za koje je bez sumnje utvrđeno da su tokom Drugog svjetskog rata riskirali sopstvene živote kako bi svoje sugrađane spasili sigurne smrti u Holokaustu. Čak je 49 takvih osoba iz Bosne i Hercegovine na listi Yad Vashema, ali samo po rijetkim su nazvane ulice i škole u našoj zemlji. “Vrijeme je da se ova nepravda i sramota ispravi,” rekao je Arnaut.

“Naša stranka uspjela je nešto što niko ranije nije ni pokušao, a kamoli doveo do kraja. Poslali smo u državnom Parlamentu eksplicitnu poruku da u ovoj zemlji nema mjesta za ustaškog zapovjednika Juru Francetića, četničkog komandanta Dražu Mihailovića, SS oficira Sulejmana Pačariza i njima slične. Dok su drugi na riječima bili protiv četnika, ustaša i nacista, a po njima nazivali škole i ulice, Naša stranka je ovim potezom Bosni i Hercegovini vratila njene antifašističke vrijednosti, i to kroz najviši zakonodavni organ u našoj zemlji,” dodao je Arnaut.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Рады представить выход обновленной мобильного приложения БК Лига Ставок для Android! Этот шаг полностью преобразует ваш пользовательский опыт, делая его…