Video: Prijedlog budžeta će se naći ponovo na dnevnom redu Skupštine TK-a

Implementacija kantonalnog budžeta koji je Vlada Tuzlanskog kantona usvojila bez Skupštine – zaustavljena je. Reagovao je OHR koji je ocijenio da nije bilo opravdano da Vlada proglasi vanredne prilike niti da preuzme ovlaštenja za donošenje propisa koji inače spadaju u nadležnost Skupštine. Prijedlog budžeta će se naći ponovo na dnevnom redu Skupštine. Međutim, sada je upitna podrška skupštinske većine koju predvodi SDP.

TK ponovo nema kantonalni budžet, a ni odluku o privremenom finansiranju. Realizacija kantonalnog budžeta koji je Vlada usvojila nakon preuzimanja ingerencija Skupštine je zaustavljena.

„Mi smo opozvali u Skupštini TK-a objavljivanje budžeta. Mi strogo poštujemo odluke OHR-a”, kazao je predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović (SDBiH).

Sve se vraća na početak. Je li prioritetnija smjena vlasti ili usvajanje krucijalnih dokumenata za funkcionisanje kantona, kao što su budžet i zakon o izvršenju budžeta – odgovor na to pitanje će dati skupštinski zastupnici na hitnoj sjednici koja će biti održana krajem naredne sedmice. Nakon reakcije OHR-a, koji je eksplicitno naveo da se budžet, koji je od ključnog značaja za građane kantona, mora usvojiti na narednoj sjednici, rukovodstvo Skupštine ne očekuje ponovna uslovljavanja nove skupštinske većine.

“Sigurno će se usvojiti budžet, kako bi se usvojili dokumenti vitalni za kanton, a da političke borbe i sve ostalo ostave za prilike kakve njima priliče”, smatra Vujović.

Nova skupštinska većina, pak, ne odustaje od smjena. Nezvanično, ponovo će insistirati na smjeni vlasti pa tek onda će glasati za budžet.

“Mislim da budžet neće biti upitan. Svakako važno je napomenuti da ova Vlada nema podršku skupštinske većine. Kao takva treba da prihvati činjenično stanje”, ističe Mirela Memić, SDP-ova zastupnica u Skupštini TK-a.

Ministar finansija TK-a Suad Mustajbašić (SDA) podsjeća da smjena Vlade treba biti u skladu sa zakonima, a do tada je moguće funkcionisati na principu manjinske vlade.

Predloženi budžet, tvrde u Vladi, garantira finansijsku stabilnost bez obzira na negativne efekte koje je na domaću ekonomiju ostavila pandemija koronavirusa. Za pokrivanje budžetskog deficita planirano je 19 miliona maraka sredstava MMF-a, koje je kao grant Vlada FBiH dodijelila TK-u, i dodatnih 39 miliona maraka granta koji su planirani u federalnom budžetu.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autor: Omer Hasanović)