Pravoslavci slave Božić uz želje za mir, ljubav i blagostanje

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić – dan rođenja Isusa Hrista.

Svi hrišćani slave Božić kao opštu slavu, jer je to prema vjerovanjima “dan rođenja najsvetijeg djeteta u historiji čovječanstva, dan rođenja Spasitelja”.

Božić se praznuje tri dana kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista. To je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva. Pravoslavni vjernici koji poštuju Јulijanski kalendar, danas slave Božić – rođenje Isusa Hrista, najradosniji hrišćanski praznik. U hrišćanstvu Božić označava dolazak Boga na zemlju, čija je misija spasenje ljudskog roda i predstavlja ispunjenje obećanja da Bog neće napustiti čovjeka, već će mu poslati Spasitelja.

Za Božić se ljudi, umjesto uobičajenog pozdrava, pozdravljaju sa “Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa “Vaistinu se rodi”. Božić je, uz Vaskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika.

Božić je praznik čitave porodice i zato bi njeni članovi tokom prazničnih dana trebalo da budu zajedno.

Vjernici koji slave Božić dan počinju unošenjem nenačete vode, dočekivanjem položajnika, odlaskom u crkvu na službu i pričest, te prvim mrsnim doručkom.

Pravoslavnim vjernicima koji slave Božić pristigle su brojne čestitke sa svih nivoa vlasti sa željom da ovaj najradosniji praznik provedu sa rodbinom, prijateljima i komšijama u miru, ljubavi i blagostanju.

(TIP/Nap/Foto: Federalna.ba)