Svetlana Cenić: Vlast se sama ukida

Da je države, kao što je nije, i da je vlasti koja misli o svojim građanima, kao što ne misli, mi bismo gledali neko telo, recimo postojeće Fiskalno veće države (malo prošireno) kako koordiniše ekonomske mere ne bi li spašavali što se spasiti da. Ovako imamo da u izveštaju o bruto domaćem proizvodu Republički zavod za statistiku objavljuje 7,6 odsto pada u RS-u za prvih šest meseci, Federalna agencija za statistiku 7,6 odsto pada BDP-a u FBiH, a državna Agencija za statistiku kaže da je pad bio 10,8 odsto u državi. Kako se dolazi do ove matematike, nije teško pogoditi. Toliko nam je statistika pouzdana.

Da je države, kao što nije, i da je brige za zdravlje građana, kao što je nema, mi bismo gledali i neki krizni štab na nivou države, da koordiniše mere. Ovako, do entitetske granice jedno, a od granice drugo, a isto i kad su kantonalne granice u pitanju. Zna korona za Dayton i ustavno uređenje.

Takve su i izjave. Nigde veze. Na primer, u nekoliko dana izjave premijera RS-a:
21. 10. “Znači, svjesno u neke stvari idemo i sigurno da taj dug ne ugrožava funkcionisanje zdravstvenih ustanova niti će ugrožavati. Jednom ti dugovi moraju biti riješeni. Kako? Biće riješeni i da nije bilo korone, do sada bi bili riješeni”.

Više od milijardu da reše od marta do oktobra?! Dug koji se svesno stvara od 2012.?! Grohotom čovek da se nasmeje. Ili da plače. Ali, idemo dalje.
21. 10. “Premijer RS-a Radovan Višković rekao je da je budžet Srpske stabilan, da se investicioni ciklus u ovoj godini odvija prema planiranoj dinamici, te da je programom rada Narodne skupštine planirano da u redovnoj proceduri u prvoj polovini decembra bude usvojen republički budžet za iduću godinu”.
Posebno, kako vidim, idu planirane investicije u Kamengrad, odnosno 15 miliona da se otkupi Kusturicin deo. Koji se sadrži, valjda, u ideji i njegovoj fotogeničnosti, jer još nemamo tačan podatak koliko je, zapravo, Vlada RS-a uložila u taj projekat i šta (mu) je sve dala.

22.10. “Premijer Višković je istakao da malo koja ekonomska velesila u Evropi i svetu može da poput RS-a svim građanima obezbedi lečenje, pa i od virusa korona”.A onda je u ime velesile, one koja više od milijardu duga zdravstva može da reši očas, apelovao: “Višković je apelovao i zamolio građane da svojim ponašanjem doprinesu tome da ne dođe do zatvaranja preduzeća, ugostiteljskih objekata, škola, bolnica… jer, kako je rekao, privreda ne bi podnijela još jedno zatvaranje i posljedice bi bile nepopravljive dugi niz godina”.

Komentarisati? Ma, jok, suvišno. On sam sebe demantuje.

U isto vreme, Bakir Izetbegović kaže: “Građane bih podsjetio na to da smo pred udar korone imali najbolje ekonomske rezultate u postdejtonskom periodu, da smo u pet godina koje su obilježile vladavine Zvizdića i Novalića ispunili obećanje o kreiranju 100.000 novih radnih mjesta i o postepenom pretvaranju FBiH u veliko gradilište”.

Prvo, ko je video izgrađene deonice autoputa na koridoru 5c u proteklih pet godina, neka mi javi. Na toj deonici ću da organizujem piknik sa svim izvođačima.
Drugo, šta kaže ona statistika, čak i ušminkana, o podacima pre pandemije? I velikom gradilištu. Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u FBiH u decembru 2019. u odnosu na novembar 2019. manja je za 2,9 odsto. U decembru 2019., u odnosu na decembar 2018., industrijska proizvodnja u FBiH, kalendarski prilagođena, manja je za 3,8 odsto.

Ukupan pad industrijske proizvodnje u BiH u 2019. u odnosu na 2018. bio je 5,5 odsto. Inače, ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u avgustu ove godine manja je za 6,7 posto u odnosu na isti mesec prošle, kaže Agencije za statistiku BiH. Dakle, nešto malo više nego bez korone i zatvaranja.
Uostalom, kako ja vidim, nikome nije do industrijske proizvodnje, već žuljaju prihodi u budžet, vlastita plata, reprezentacija, kola, odvojen život, stan i slično. I javne nabavke, naravno! Ne pucaju koalicije kod nas zbog ideologije, već zbog tenderologije.

Potrošnja je ključ, jer živimo od indirektnih poreza, pa teško da će biti zatvaranja taman kad bismo mrtvi po ulici padali. Preča je vlastita plata i sve nabrojano uz to. Osim ako neki veliki međunarodni tata ne šapne da mora.Da podsetim na analizu prihoda Odeljenja za makroekonomsku analizu UIO u kojoj se kaže da trendovi u naplati prihoda od carina u 2019. ukazuju na snažno usporavanje u trećem kvartalu, nakon dugog perioda visokih stopa rasta, što se tumači kao posledica snažnog pada uvoza iz trećih zemalja i usporavanja rasta uvoza iz EU, a upozorava se na to da “s obzirom na evidentnu ovisnost BiH o uvozu, navedeni trendovi ukazuju na usporavanje rasta ekonomije BiH i potrošnje stanovništva”. Da naglasimo posebno da je “PDV najveći generator rasta prihoda s obzirom na njegovo značajno učešće u prihodima od indirektnih poreza i stabilne stope rasta u skladu sa projekcijama rasta privatne potrošnje”.
Privatne potrošnje! Čiji pad se opisuje i u prošloj godini, dakle i bez korone.

Da ima države, kao što je nema, bila bi tu da brine o kupovnoj moći svojih građana, ako i sebi uopšte misli dobro. Struktura prihoda kaže od čega se najviše živi, struktura prihoda kaže ko koga izdržava. Zna to vlast, samo što građani neće da znaju i mire se kao ovce kad se makaze za šišanje primaknu.
Nije potrebno biti svetski ekspert da vidiš da je stvar u redistribuciji, da nije pitanje koliko država troši, već na šta i u šta troši. Ova naša kvazidržava troši na održavanje privilegija vlasti, s posebnim akcentom i na tenderologiju. Zato će oporavak biti mnogo duži nego u državama u kojima znaju da kad ukineš kupovnu moć stanovništva, a pri tome lažiraš statistiku i pričaš bajke, u drugom koraku moraš drastično da smanjuješ i javnu administraciju, jer neće imati ko da je izdržava. Praktično, ukidaš sam sebe. Ne trebaju izbori.

Ubeđivati gladnog da je sit nije više politički spin, već beskrajna glupost…

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Dani/Autorica: Svetlana Cenić/Foto: Ilustracija)

 

  1. В сегодняшнем обществе финансовые трудности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…