Načelnik Kalesije sa Fikretom Jahićem o pokretanju škole slikanja u Kalesiji

Načelnik općine Kalesija  Sead Džafić održao je sastanak sa slikarom Fikretom Jahićem Vršaninom sa kojim je razgovarao o pokretanju škole slikanja na području naše općine koju bi pohađali zaljubljenici u umjetnost. Inače, Vršanin je historičar, umjetnički direktor Likovne kolonije “Vršani”, predsjednik Građanskog udruženja “Baština”, te slikar.

Godinama ja u Slavinovićima imam školu slikanja koju pohađaju djeca od šest godina, a naravno imamo tu i studenata i onih nešto starijih koji žele da se okušaju sa kistom i bojama.  Želim da to proširim i na teritorij Kalesije jer znanje treba prenositi na druge. Drago mi je da sam dobio podršku od općinskog načelnika koji će za naše potrebe obezbijediti i adekvatan prostor za rad i boravak, rekao je Fikret Jahić Vršanin.

U mom prvom mandatu u prostorijama BKC-a „Alija Izetbegović“ Kalesija otvorili smo školu harmonike Dejan Milkunić i drago mi je tu školu pohađa preko dvadeset zaljubljenika u ovaj instrument. Dejan Milkunić je pokazao da i u Kalesiji djeca mogu naučiti da sviraju harmoniku te da mogu predstavljati ne samo našu općinu nego i svoje škole na mnogim takmičenjima. Podržaćemo i ovu ideju da  škola slikanja što prije počne kako bi se djeca mogla naučiti osnovama slikanja i kako bi se dalje usavršavali kroz svoje školovanje, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

Načelnik Džafić je sa Fikretom Jahićem dogovorio da će u povodu Dana općine Kalesija 23.maja biti upriličena i izložba slika ovog umjetnika na kojima će biti motivi države Bosne i Hercegovine.

(TIP)