Kod Lukavca pronađena dva stećka, istoričari potvrdili da su autentični

Na području lokaliteta Kamenje, mjesto Dobošnica u Općini Lukavac građani su pronašli dva stećka, a istoričari su potvrdili da su autentični srednjovjekovni nadgrobni spomenici. Poseban značaj je u činjenici da lukavački kraj nema mnogo ovakvih spomenika kulture.

Ogromno kamenje u šumi decenijama ranije, privlačilo je pažnju mještana ovog nekada bogato naseljenog kraja. Zbog iseljavanja, prvo nakon jakog zemljotresa 1974. godine, a kasnije i ratnih dejstava, šuma je zarasla, a kamenju se izgubio trag. Grupa mladih entuzijasta, okupljena oko Udruženja „Dobošnica“ uspjela je u dugogodišnjoj potrazi, a utvrđeno je da su kamenja čudnovatog oblika i veličina ipak stećci.

NERMIN HADŽIMUSIĆ, Zavod za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona

„Imaju sve elemente stećaka u obliku sanduka, dakle dužinu, širinu i visinu koja odgovara toj formi stećaka. Nažalost, nemaju vidljivog ukrasa, niti natpisa, epitafa. Takođe, jedan stećak je djelimično oštećen. Dva stećka su 50 metara udaljeni jedan od drugog, što ukazuje da su oni na granicama jedne nekropole“.

Pomoć u potrazi za preostalim stećcima mogli bi pružiti stariji stanovnici ovoga kraja. Neki od njih se sjećaju postojanja barem još tri stećka. Iako kao dijete nije znao o čemu se radi, Seudin Bašanović se sjeća da je ogromno kamenje svima bilo interesantno. Upravo zbog otkrića da se radi o stećcima, prvi je put nakon 24 godine na svom posjedu.

SEUDIN BAŠANOVIĆ, mještanin

„Mi smo bili radoznali zbog čega je to veliko kamenje ovdje, jer sastav zemljišta nije takav da bi to kamenje moglo da bude često. Neka legenda je, tako se pričalo, da su to okamenjeni svatovi, kao da neki od roditelja nisu bili zadovoljni ženidbom ili udajom i prilikom povratka svatova desilo se to da su se oni okamenili na ovom lokalitetu“.

Predstavnici Udruženja „Dobošnica“ trenutno raščišćavaju teren kako bi pristup stećcima bio što jednostavniji.

MUAMER HODŽIĆ, član Udruge građana „Dobošnica“

„Naredni korak biće, pošto je teren poprilično nepristupačan, uređivanje tih staza i mapiranje, odnosno pravljenje putokaza kako bi ovaj kraj dobio na nekoj, nazovimo je, turističkoj ponudi, odnosno jedna lijepa lokacija za šetnju i prirodno-istorijsku posjetu ovog mjesta“.

Stećci su simbol bosanskohercegovačkog identiteta. Govore o kontinuitetu življenja u određenom području. Dva stećka nedavno pronađena u Dobošnici otkrivena su zahvaljujući građanima.

Sada su na redu nadležne institucije kako bi ovi stećci bili adekvatno označeni, a u budućnosti, osim svog istorijskog značaja, imali i onaj turistički.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Enisa Alibalić/Foto: bastina.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. В настоящей экономической обстановке, где неожиданные финансовые обязательства могут возникнуть в любое время, поиск надежного и удобного источника финансовой помощи…

  2. В настоящей экономической обстановке, где неожиданные финансовые обязательства могут возникнуть в любое время, поиск надежного и удобного источника финансовой помощи…