Buffon najbolji golman svih vremena

Italijanski golman Gianluigi Buffon izabran je za najboljeg fudbalskog golmana svih vremena u izboru njegovih kolega, među kojima su bili Manuel Neuer i Peter Schmeichel, prenijeli su danas italijanski mediji.

U anketi Lista Gazzetta Dello Sport, pitanje ko je najbolji golman svih vremena poslato je na adresu 18 golmana iz 18 zemalja.

Mnogi od njih nisu mogli da se odluče, već su imenovali više od jednog golmana, a najviše glasova dobio je golman Juventusa Gianluigi Buffon – ukupno sedam.

Drugi u izboru bio je ruski golman Lev Yashin sa pet glasova, dok je Italijan Dino Zoff dobio dva.

Po jedan glas dobili su Gordon Banks (Engleska), Iker Casillas (Španija), Sepp Maier (Njemačka), Ladislao Mazurkevič (Urugvaj), Rogerio Ceni (Brazil), Claudio Taffarel (Brazil) i Peter Schmeichel (Danska).

“Djidji je nevjerovatan, uvijek sam se ugledao na njega, ne samo na terenu na kome ima fenomenalne reflekse, već i zbog njegovog karaktera van terena”, rekao je golman Bayerna Manuel Neuer, koji je glasao za Buffona i za Yashina.

Ruski golman Vyaceslav Malafeev glasao je za Buffona.

“Djidji je superioran i još igra u 42. godini. On je vanvremenska fudbalska ikona, kakve imate na filmu ili u muzici”, naveo je on.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Beta/Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO)