Video: Politička kriza u Tuzlanskom kantonu poprima sve veće razmjere

Politička kriza u Tuzlanskom kantonu poprima sve veće razmjere. Epilog su dva skupštinska rukovodstva, Vlada koju je većina zastupnika smijenila, a koja nakon toga usvaja Budžet. Odluke se donose na dvije strane, a obje tvrde da se radi u skladu sa zakonima i poslovnikom. Sve ovo stvara haos u pravnom smislu i konfuziju kod građana, a reagovao je i OHR.

Borba za pozicije, bez biranja sredstava dovela je do totalnog haosa. Dok su građani čekali usvajanje budžeta, priređen je neočekivani spektakl. Nova parlamentarna većina u Skupštini Tuzlanskog kantona nije imala strpljenja čekati odluku Ustavnog suda nakon pokretanja vitalnog nacionalnog interesa. Umjesto dolaska na zakazanu sjednicu na kojoj se trebao usvojiti budžet, zastupnici SDP-a, SBB-a, PDA i Naše stranke održali su svoju i smijenili rukovodstvo i aktuelnu Vladu, te imenovali novo rukovodstvo. Sve se desilo bez saznanja ostalih 17 zastupnika.

DžEVAD HADžIĆ, poslanik SDP-a u Skupštini TK

„Zakazujemo sjednicu za utorak, na kojoj ćemo usvojiti Budžet i finansijski plan Zavoda za zapošljavanje“, rekao je Hadžić.

Predstavnici Vlade su nakon toga konstatovali nastupanje vanrednih prilika i preuzimanje ovlaštenja, te usvojili Budžet. Uslijedile su i krivične prijave protiv više zastupnika, među kojima i Lejle Vuković iz SBB-a, koja je zakazala sjednicu nove većine. Pokušali smo dobiti komentar, ali nije odgovоrila na naše pozive.

DENIJAL TULUMOVIĆ, premijer Tuzlanskog kantona (SDA)

„Izvršen je klasični državni udar, suspendovan je Ustav FBiH i Ustav TK, čime je izvršeno krivično djelo prema članu 149 Krivičnog zakona FBiH“, kazao je Tulumović.

Dok obje strane tvrde da je sve legalno, stanje podsjeća na iskustva iz ranijeg perioda, naročito 2013. godine, a što je prethodilo i masovnim demonstracijama u februaru 2014. Analitičari navode da je i praksa zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa sve zastupljenija u državi.

VEHID ŠEHIĆ, politički analitičar

„Vrlo često imamo situaciju da su deklarativno za Evropsku uniju, a onda u praksi pokazuju da smo mi daleko od ustavnog patriotizma, poštivanja Ustava, zakona, poslovnika o radu“, istakao je Šehić.

ZLATKO DUKIĆ, analitičar

„Čemu tolika žurba? Zar se nisu mogli dogovoriti hajde da usvojimo Budžet i finansijska dokumenta Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje, a da onda u januaru sjedemo, zasučemo rukave i stupimo u političku borbu.Ni jedna ni druga strana nisu u pravu. I jedna i druga su napravili cirkus i od Kantona, vlasti i od države”, objasnio je Dukić.

Analitičari navode da je razrješenje stanja u odluci Ustavnog suda, koja se čeka. Iz OHR-a poručuju da pažljiivo prate razvoj situacije u Tuzlanskom kantonu, te da su se svi obavezni uzdržavati od aktivnosti koje stavljaju na kušnju i ugrožavaju vladavinu prava. Ono što je sigurno je da su u ovom političkom haosu jedine žrtve građani, po običaju.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)