Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić: ‘DF se grčevito bori da očuva vlast u TK bez obzira što je jasno da postoji nova skupštinska većina’

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je za magazin Buka kazao da je još jedna godina  izgubljena za građane Bosne i Hercegovine.

˝Pandemija je pokazala punu slabost sistema koji treba strukturalne promjene. Pokazalo se da nam ne trebaju lideri koji se svađaju oko minornih stvari, oko stvari koje uopšte ne doprinose kvalitetnijem životu građana. Naprotiv, valjda je sada svima jasno da nam trebaju jake institucije, jer u uslovima opsežnih akcija nužna je dobra koordinacija. Vladajuća većina na svim razinama je izdala građane svojim neradom, egoističnim bavljenjem samim sobom i zanemarivanjem problema naroda. Skandalozno je da smo jedina država koja nije razvila nacionalni plan reagovanja na pandemiju koronavirusa, kako zdravstveno, tako i ekonomski. U RS-u imate vlast u kojoj se kadrovi smjenjuju kao na traci, ovisno o promjenama koalicije, a u FBiH još uvijek imate krnju tehničku vladu iz 2015. godine, kojoj nedostaju dva ministra. Što se tiče Vlade u Kantonu Sarajevo, mi smo ostali dosljedni našim obećanjima i lojalni našim partnerima. Oni koji su pogazili obećanje i povjerenje sada opet idu u opoziciju i to je pozitivna vijest za građane Sarajeva. Nije dobro što je „ukradena“ čitava godina od strane nesposobne vlade, a nije ni dobro što SDA i DF svim sredstvima i manipulacijama pravnim mehanizmima blokiraju legalnu i legitimnu većinu u drugim mjestima, poput TK, da formiraju funkcionalnu, stručnu vlast˝, izjavio je Nikšić.

Prema njegovim riječima, DF se grčevito bori da očuvaju vlast u TK bez obzira što je jasno da postoji nova skupštinska većina.

˝Zaista ne razumijem ovo poređenje i šta treba da znači da država nije pala? Što se nas tiče, država nije pala, ali je na testu rada za građane pala većina koja je formirala Vijeće ministara. Kako reći da funkcionira država, a nemamo državnu politiku i plan ni za rješavanje migrantske krize, ni za rješavanje krize uzrokovane pandemijom? Ove dvije krize predstavljaju najveću prijetnju zdravlju, ekonomiji i sigurnosti građana i niti jednom od njih se država nije pozabavila u okviru svojih ovlasti. Kako to funkcionira država kada se iz dana u dan gase preduzeća, otpuštaju radnici, jer država i entiteti ne nude nikakvu temeljitu podršku njihovom opstanku u vrijeme pandemije? Kako to funkcionira država ako su desetine hiljada njenih dojučerašnjih stanovnika postali stanovnici drugih zemalja? Iz perspektive onih koji su zauzeli funkcije u državi, pri čemu je pola njih ne doživljavaju kao svoju državu, kojima te funkcije omogućavaju silne privilegije, možda zaista država funkcionira i nije pala, ali iz perspektive građana, sigurno mnogo manje osjete postojanje države nego ikada prije˝. kazao je Nikšić za Buku.

(TIP/Foto: Arhiva)