Promovisanje kulturne saradnje između gradova Tuzle i Samokova

Gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić i predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić,  danas su organizovali svečani prijem za ambasadora Republike Bugarske u Bosni i Hercegovini, gospodina Valerija Ivanova Yotova i goste iz Bugarske. Prijem je održan s ciljem jačanja veza i promovisanja kulturne saradnje između gradova Tuzle i Samokova.

Delegaciju iz Bugarske činili su: direktor Historijskog muzeja Samokova, Veselin Hadžiangelov, zamjenica gradonačelnika Samokova, Lyuba Klenova, Nikola Nikolov, zamjenik ambasadora, te predstavnica Muzeja kniževnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Đana Kukić.

Jedna od tema razgovora bila je saradnja između Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Muzeja grada Samokova, te mogućnost saradnje sa gradom Tuzlom. Gospodin Nikolov, koji dobro poznaje ovu saradnju, izrazio je zadovoljstvo zbog postojeće inicijative saradnje između Tuzle i Samokova te je izrazio podršku daljnjem razvoju kulturne i turističke saradnje između ova dva grada.

Gradonačelnik je naglasio važnost ovakvih susreta i razmjene iskustava između gradova kako bi se jačala međunarodna saradnja i prijateljstvo. Kazao je da će Tuzla nastaviti podržavati inicijative koje promovišu kulturnu raznolikost i unapređuju turizam.

Ambasador Yotov je izrazio zahvalnost gradskoj upravi na srdačnom prijemu i izrazio nadu da će se ova saradnja nastaviti razvijati i u budućnosti. Također, naglasio je važnost veza u oblasti kulture između Bugarske i Bosne i Hercegovine, te je izrazio spremnost za daljnje jačanje saradnje na različitim poljima.

Nakon prijema, delegacija je obišla Tuzlu kako bi se upoznala sa bogatom kulturnom baštinom grada Tuzle. Ovaj susret predstavlja važan korak u povezivanju  između Tuzle i Samokova i izgradnje budućeg prijateljstva i saradnje.

Sastanku su prisustvovale i pomoćnice gradonačelnika Svjetlana Kakeš, Asja Redžić i Alma Halilović, voditeljica Turističkog ureda grada Tuzle, Amra Jaganjac i direktor JU Centar za kulturu Tuzla, Edin Jahić.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.