ŽO HDZ Soli: UKC Tuzla ostaje bez 37 miliona KM na godišnjoj razini

Zastupnici vladajuće koalicija SDA/DF su odlukom koju su donijeli na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona otvorili su put da Univerzitetsko klinički centar Tuzla pretvore u Kantonalnu bolnicu što će imati vrlo ozbiljne posljedice za pacijente kao i za cijelu zdravstvenu i akademsku zajednicu.

ŽO HDZ BiH Soli upozorava na nekoliko ozbiljnih posljedica koje će proizaći iz postupka zastupnika vladajuće većine i to:

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, osnivači Univerzitetsko kliničke bolnice mogu biti udruženo Federacija BiH i jedna ili više županija. Županija samostalno može biti osnivač samo bolnice na razini te županije. Budući da je odlukom zastupnika vladajuće većine Skupštine TŽ Federacija BiH isključena iz osnivačkih prava, UKC Tuzla može nastaviti djelatnost samo kao Županijska bolnica zbog čega će najviše ispaštati pacijenti.

Takav status sa sobom nosi niz konsekvenci, budući da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH, Županijska bolnica ne može obavljati u punom obimu najsloženije oblike zdravstvene zaštite sa tercijarne razine niti može biti u punom kapacitetu stručna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Pacijenti će morat ići u Sarajevo, Mostar ili Banjaluku za određene usluge kao što je danas slučaj sa radioterapijom.

Prelaskom u Županijsku bolnicu ne može se više financirati iz proračuna Federacije BiH u iznosu koji je do sada bio te tako više ne može biti uključen u program restruktuiranja i financijske konsolidacije Univerzitetsko kliničkih bolnica na teritoriji Federacije BiH.

UKC Tuzla zbog odluke Skupštine TŽ ostat će bez približno 37 milijuna KM (sredstva od Federacije BiH i pružanja usluga drugim kantonima) na godišnjoj razini koje će biti vrlo teško nadomjestiti.

Prekid programa i izostanak sredstava iz proračuna FBiH i drugih županija može dovesti od strane dobavljača i do prekida snabdjevanja s lijekovima i drugim neophodnim repromaterijalom jer je utvrđena financijska konsolidacija (2023., 2024., 2025. godina) bila jamstvo dobavljačima da će naplatiti svoja potraživanja, a koja su iznosila oko 50 milijuna KM. U tom slučaju pacijenti će biti u još nepovoljnijem položaju jer neće moći dobiti potrebnu zdravstvenu zaštitu.

Zbog odluke zastupnika neizostavan je gubitak kvalitetnog liječničkog kadra kao i smanjenje plaća.

Financijski gubitak UKC Tuzla za prva tri mjeseca 2023. godine iznosi približno 2 milijuna KM, a da nije bilo sredstava iz FBiH gubitak bi bio i do 5 puta veći što je ozbiljan problem koji će uslijediti nakon nepromišljene odluke i čije posljedice će najviše platiti pacijenti.

Dobit donesene odluke imat će druge Univerzitetsko kliničke bolnice kojima će biti usmjereni pacijenti na liječenje kao i značajno uvećana financijska sredstva te drugi privatni centri i bolnice.

˝Nadamo se da će odluka skupštinske većine biti promijenjena i da će umjesto politikanstva inzistirati na kvalitetnijoj suradnja s Vladom FBiH, a koja će značiti puno bolje i kvalitetnije zdravstvene usluge za pacijente koji bi trebali biti glavni fokus rada Uprave UKC Tuzla. Brojka od 2500 usposlenih s godišnjim rashodom od preko 154 milijuna KM mora dovesti do puno boljih pružanja usluga jer danas imamo u najvećoj mjeri nezadvoljne pacijnte˝, saopštili su iz ŽO HDZ BiH Soli.

Vezano:

Jasmin Kadić: Uništavajući UKC Tuzla, SDA i DF dovode u opasnost i njegove pacijente

UKC Tuzla: Zadržat ćemo status vodeće medicinske ustanove

KO SDP Tuzla: ‘SDA-DF gase Univerzitetsko klinički centar Tuzla i dovode u pitanje funkcionisanje Medicinskog fakulteta u Tuzli’

(TIP/Foto: Arhiva)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.