Rimski mozaik otkriven ispod gradilišta supermarketa u Velikoj Britaniji

Drevni mozaik, za koji arheolozi kažu da je bio dio rimske vile i kupatila, iskopan je na jugoistoku Britanije dok su radnici pripremali mjesto za izgradnju supermarketa.

Arheolozi su istraživali nalazište u gradu Olney, u Buckinghamshireu, prije nego što je trebala započeti gradnja novog supermarketa Aldi i otkrili drevni mozaik od opeke, javlja UPI.

– Sada možemo podijeliti prilično uzbudljivo otkriće. Rimski mozaik vjerovatno pripada skupini Durobrivan iz East Midlandsa, a koji smo otkrili tokom iskopavanja u Olneyju, Buckinghamshire – objavio je Oxford Archaeology.

Naveli su da i od ranije postoji poznato rimsko naselje u Olneyu pa su, kad su radovi započeli, znali da postoji mogućnost da pronađu neke prilično fascinatne strukture i nalazišta, ali nisu se nadali da će baš pronaći mozaik.

Iskopavanje je naručila investicijska kompanija koja vodi ovaj projekat, Angle Property, zbog blizine lokacije postojećem rimskom nalazištu u Olneyju.

– Zbog lokacije nalazišta očekivali smo neke značajne rimske ostatke, ali otkriće ovog fantastičnog mozaika daleko je nadmašilo ta očekivanja. Moći sačuvati ostatke ove kvalitete i važnosti je briljantan rezultat – rekao je John Boothroyd iz Oxford Archaeology.

(TIP/Izvor: Fena/Foto:  OXFORD ARCHAEOLOGY)