Foto: Gradonačelnik Tuzle prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana osoba sa Downovim sindromom

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, prisustvovao je u utorak obilježavanju 21. marta, Svjetskog dana osoba sa Downovim sindromom. Tim povodom, organizovana je svečanost u prostorijama Uduženja Zmajevo srce. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, prijatelji Udruženja kao i učenici iz osnovnih škola sa područja grada Tuzle.

Ovo je prvo obilježavanje Svjetskog dana osoba sa Downovim sindromom koje je obilježeno u Klubu Zmajevo srce. U Klubu Zmajevo srce su radno angažovane odrasle osobe sa Downovim sindromom, i kako su naglasili domaćini, već nekoliko mjeseci od kad je otvoren Klub ovo je mjesto odličnog druženja, ne samo osoba s Downovim sindrom, već svih ljudi koji posjećuju Klub.

Gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić je članicama i članovima Udruženja čestitao na odlično organizovanoj manifestaciji i poželio im puno uspjeha u daljem radu. “Moramo se svi potruditi da pokažemo veće razumijevanje i pružimo svaku vrstu podrške osobama sa sindromom Down, kako bi se njihov položaj u društvu poboljšao i kako bismo im omogućili život bez isključivanja i diskriminacije. Grad Tuzla će nastaviti posebnu pažnju posvećivati programima njihove inkluzije i osposobljavanja za samostalan život, kao i programima osvješćivanja zajednice o ovoj osjetljivoj grupi naših sugrađana i sugrađanki. Svi ovi aspekti su sastavni dio obilježavanja svjetskog dana osoba s Downovim sindromom i čast mi je biti prisutan danas ovdje i zajedno sa našim dragim sugrađankama i sugrađanima obilježiti Svjetski dan osoba sa Downovim sindromom”,  izjavio je Lugavić.

(TIP)