Credit Suisse će pozajmiti 54 milijarde dolara od švicarske centralne banke

Švicarska banka Credit Suisse objavila je danas da će kratkoročno pozajmiti 50 milijardi švicarskih franaka (50,7 milijardi eura) od švicarske centralne banke da “ojača” grupu čije akcije su u jučerašnjem danu izgubile gotovo četvrtinu vrijednosti na berzi.

Banka je paralelno objavila niz operacija otkupa duga za oko tri milijarde švicarskih franaka. “Ove mjere predstavljaju odlučujuće djelovanje da se ojača Credit Suisse dok nastavljamo stratešku transformaciju da bi doneli vrijednost našim klijentima i drugim partnerima, rekao je generalni direktor banke Ulrich Körner u saopštenju.

Vrijednost dionica te velike švicarske banke pale su 24,24 odsto na zatvaranju berze juče. Krajem dana su švicarska centralna banka i regulatorno tijelo za finansijska tržišta saopštili da su spremni da daju kapital banci ako joj je potreban.

Ta bankarska grupa, jedna od 30 na svijetu koje se smatraju suviše velikim da bi bankrotirale, vrijedila je samo nešto više od 6,7 milijardi švicarskih franaka na Berzi juče.

Nagli pad vrijednosti dionica počeo je poslije izjava predsjednika Saudijske nacionalne banke, najvećeg akcionara Credit Suisse, u kojima je isključio da će dati dodatni novac grupi, mada je kao razloge naveo regulativu koja se mijenja ako se udio poveća preko 10 odsto.  Odluka najvećeg dioničara da više ne učestvuje u dokapitalizaciji “Credit Suisse” ugrozila je već poljuljano povjerenje klijenata u tu drugu po veličini švicarsku banku, koju potresa niz skandala. Samo u posljednjem kvartalu prošle godine iz banke se odlilo 120 milijardi dolara kapitala. A investitori su se dodatno zabrinuli od rizika domino efekta poslije kraha američke banke SVB.

Sinoć su švicarska centralna banka i regulatorno tijelo saopštili da “sadašnje turbulencije na američkom bankarskom tržištu ne nagovještavaju da postoji rizik od direktnog prelivanja na švicarske ustanove”.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Beta/Foto: Twitter)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.