Članovi SD BiH iz Lukavca zatražili smjenu predsjednika Envera Bijedića i raskid koalicije sa SDA u TK

24.01.2023 13:57
 

Nakon održane  sjednice proširenog predsjedništva Gradske organizacije SDBiH Lukavac vijećnici u GV Lukavac, gradonačelnik Lukavca i zastupnik u Skupštini TK iz reda Socijaldeokrata BiH uputili su zahtjev organima stranke za smjenu predsjednika Envera Bijedića, raskid koalicije sa SDA i hitno održavanje vanrednog Kongresa.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

˝Nakon gotovo više od pola godine po okončanju općih izbora bilo je neophodno unutar SDBIH sačiniti detaljnu analizu, te uskladiti rad organa SDBIH sa odredbama Statuta i programskih načela. Gradska organizacija SDBIH Lukavac, kao najbrojnija i najuspješnija organizacija, ima obaveze u dosljednom provođenju politika i stavova koje smo zagovarali i za koje smo dobili podršku građana. U organima SDBIH godinama se grubo gazi preko stavova i interesa Gradske organizacije SDBlH Lukavac i donose odluke koje su suprotne našim principima, a na osnovu kojih imamo podršku građana.

Većina do sada izabranih vijećnika SDBIH su već napustili stranku, a jedina neokrnjena i kompaktna ostala je Gradska organizacija Lukavac, ali nikako zaslugama vođstva stranke.

Loš ukupan rezultat SDBIH, te brojne afere koje potresaju stranku ne samo da nisu bile znak upozorenja određenoj skupini ljudi okupljenih oko Evera Bijedića da treba nešto mijenjati u radu i da se mora govoriti o odgovornosti pojedinaca i organa, već su otvorili novi proces jačanja jedinstva oko predsjednika Bijedića, tako da je grupa od 5-10 članova Predsjedništva ušla u krajnje štetne procese pregovora o vlasti sa SDA u kojim su Socijademokrate sistemski ponižavani i praktično “isporučili” svu podršku koju smo dobili od građana kao podršku SDA u situaciji kada njima naši glasovi nisu ni bili neophodni. Snishodljiv i ponižavajući odnos prema SDA u vrijeme kupovine zastupnika, “završavanja ljudi” na volšeban način i prodaje našeg digniteta i ugleda radi nekoliko pozicija i možda nekog ministarskog mjesta je neprihvatljiv za našu organizaciju. Od oktobra prošle godine insistiramo na provođenju zahtjeva koje ovom prilikom posljednji put upućujemo i javno.

Zahtijevamo od predsjednika Socijaldemokrata BIH Envera Bijedića i organa stranke da u roku od 7 dana:

Predsjednik Enver Bijedić podnese neopozivu ostavku na mjesto predsjednika stranke ili da Predsjedništvo SDBIH donese odluku o njegovoj smjeni, da podnese kolektivnu ostavku i da se pristupi reorganizovanju stranke i izboru novih organa, u skladu sa Statutom i programskim načelima.

Da Predsjedništvo Socijaldemokrata BlH donese odluku o istupanju iz koalicije sa SDA na Tuzlanskom kantonu i nastavi opoziciono djelovati u odnosu na SDA.

Da se donesu odluke sa datumima što bržeg organizovanja vanrednog kongresa stranke, na kome će se izabrati novi organi i provesti reforma stranke, uz obavezu da predstavnici Gradske orgaizacije SD Lukavac imaju mjesto i ulogu u radnim tijelima i organima u skladu sa Statutom SDBIH, a posebno u skladu sa ostvarenim rezultatima i brojnošću članstva.

Ukoliko u roku od 7 dana od objave ovog dopisa svi naši zahtjevi ne budu ispunjeni izjavljujemo da ćemo, u skladu sa odlukom i stavom većine članstva SDBIH Lukavac, dalje djelovati kao samostalni viječnici u GV Lukavac, zastupnik u Skupštini TK i gradonačelnik Lukavca van SDBIH. Ovim stavom ne prejudiciramo dalje odluke, a naši postupci će isključivo ovisiti i biti usklađeni sa stavovima većine članstva u Gradskoj organizaciji SDBIH Lukavac, koja i dalje nastavlja svoj rad u punom kapacitetu do isteka ovog roka. Svjesni smo teškoća u kojim smo djelovali unutar SDBIH, drugih objektivnih okolnosti, ali smo svjesni i svojih propusta u radu. Vrijeme koje je pred nama iskoristit ćemo za jačanje unutrašnjeg jedinstva i nastavak političke borbe na prinicipima koje smo postavili još 2016. godine, a koje je najuže rukovodstvo SDBIH grubo iznevjerilo. A najvažniji cilj koji učestalo zaboravljamo je brinuti o interesima građana čiju podršku očekujemo˝.

(TIP)

Jedan komentar na Članovi SD BiH iz Lukavca zatražili smjenu predsjednika Envera Bijedića i raskid koalicije sa SDA u TK

  1. Fudo

    24. 01. 2023. - 14:05

    Ove stranke nicu kao gljive posle kise.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.