Citroënov šef najavio kraj dominacije SUV-ova, evo i zašto…

Dominaciji sveprisutnih SUV-ova uskoro bi mogao doći kraj.

Tako barem vjeruje prvi čovjek Citroëna Vincent Cobée, koji je u intervjuu za britanski Auto Express rekao kako misli da su dani apsolutne popularnosti SUV-ova odbrojeni. Kao razlog za to vidi upravo električne automobile. Naime, on smatra da je aerodinamika danas opet bitna, a u tom pogledu najefikasnije su limuzine.

“Na baterijskom električnom vozilu, ako aerodinamika nije u redu, kazna u smislu dosega je ogromna”, rekao je Cobée. “Možete izgubiti 50 kilometara između dobre i loše aerodinamike, a između SUV-a i limuzine vrlo lako govorimo i o 60, 70, 80 kilometara.”

Osim aerodinamike, zabrinjava ga i drastičan rast mase električnih vozila. Naglašava kako će Francuska oporezivati vozila po masi, što bi, uz lošu aerodinamiku, moglo izbrisati ponudu SUV-ova u D segmentu.

“U 1970-ima automobil je bio težak 700 kg”, rekao je. “Danas je prosječan automobil težak 1300 kg. Sutra će težiti dvije tone. Dakle, koristimo tri puta više resursa za pružanje iste usluge samo da budemo ‘zeleni’.”

Cobée smatra da ne treba povećavati baterije, već raditi na sustavu punjenja. Vožnju s velikom baterijom uspoređuje sa situacijom u kojoj na posao nosimo stvari u ruksaku za višednevno planinarenje.

“Ideš li u ured s tim ruksakom? Odgovor je ne. Pa zašto biste išli u ured s autom s tonom baterija?” kaže Cobée, čime ujedno opravdava to što Citroën u svojim autima ne nudi baterije s više od oko 50 kWh kapaciteta, prenosi Index.hr.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.