Foto: Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava na Filozofskom fakultetu u Tuzli

Bogatim programom u četvrtak  je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli obilježen Međunarodni dan ljudskih prava.

U obilježavanju su učestvovali studenti, asistenti i viši asistenti Filozofskog fakulteta, te učenici srednjih i osnovnih škola s područja Tuzlanskog kantona.

Prisutnima se u ime Filozofskog fakulteta obratila prodekanica za nastavu prof.dr. Ljubica Tomić Selimović.

Program je počeo slušanjem radio-drame „Lejlin put“ studentica Aleksandre Đukić s odsjeka Žurnalistika Filozofskog fakulteta i studentice Aiše Avdić sa studija Arhitekture na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Radio-drama govori o kršenju prava žena migrantkinja i izbjeglica, a premijerno je predstavljena na BH Radiju 1.

Studentice Žurnalistike (Aleksandra Đukić, Almedina Nukić, Almedina Suljić, Midheta Hadžić i Selma Karić) su učenicima srednjih i osnovnih škola prezentovale najeklatantnije primjere stereotipnog medijskog izvještavanja o manjinama u medijima, a za prisutne učenike pripremile su i kviz.

Sa odsjeka Pedagogija-psihologija,  studentica Almedina Ramić govorila je na temu: „Da li je feminizam kao pokret postigao svoje ciljeve?“, dok je viša asistentica, MA Senada Mujić govorila na temu: „Refleksije pedagoškog rada s učenicima na njihovu percepciju vlastitog identiteta“.

„Modeli predstavljanja osoba sa invaliditetom u medijima“ tema je o kojoj je govorila viša asistentica, MA Anela Mulahmetović Ibrišimović s odsjeka za Engleski jezik i književnost, a asistentica MA Amila Hadžibeganović s istog odsjeka i MA Senada Mujić s odsjeka Pedagogija-psihologija za kraj su organizovale kviz o ljudskim pravima.

Muzički uvod i odmor uz muziku pripremila je učenica Mia Čevljanović, a recital „Samo jedan je život“, pripremile su učenice Iman Jaganjac, Lejla Hodžić i Lamija Buševac iz Osnovne škole „Mejdan“ Tuzla.

Današnjem događaju prisustvovali su nastavnici i učenici Behram-begove medrese iz Tuzle, Elektrotehničke škole iz Tuzle, Gimnazije iz Živinica, Mještovite srednje škole iz Doboj Istoka, Mješovite srednje ekonomsko-hemijske škole iz Lukavca, Mješovite srednje škole iz Srebrenika, te Osnovne škole „Mejdan“ iz Tuzle.

(TIP)