Vlada TK odobrila 216.600 KM za poticaje zapošljavanju

28.09.2022 14:53
 

Vlada Tuzlanskog kantona na sjednici održanoj u srijedu  je odobrila 216.600,00 KM Javnoj ustanovi Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za realizaciju Programa poticaja zapošljavanja u 2022. godini. Programom poticaja zapošljavanja u 2022. godini predviđeno je zapošljavanje mladih osoba, zapošljavanje mladih koji izlaze iz sistema javne brige, zapošljavanje Roma, zapošljavanje članova porodice u kojoj ni jedan član porodice nije zaposlen, te stručno osposobljavanje.

Za program Zapošljavanja mladih planirana su sredstva u iznosu od 68.640,00 KM. Za 13 nezaposlenih osoba Služba će poslodavcu mjesečno isplaćivati/refundirati 440,00 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci. U okviru programa zapošljavanje mladih koji izlaze iz sistema javne brige planirano je 26.400,00 KM, gdje će, za 5 nezaposlenih osoba koje se zaposle, Služba poslodavcu mjesečno isplatiti/refundirati 440,00 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci. Zapošljavanje Roma je treći program Službe za zapošljavanje i za njegovu realizaciju planirano je 45.000,00 KM, za zapošljavanje 6 nezaposlenih osoba. Realizacija je predviđena na način da Služba poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 625,00 KM za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci. Program zapošljavanja članova porodice u kojoj ni jedan član porodice nije zaposlen predviđa zaposlenje 7 nezaposlenih osoba, gdje će Služba poslodavcu mjesečno isplaćivati/ refundirati 440,00 KM po uposleniku za protekli mjesec u trajanju od 12 mjeseci. Za ovu mjeru planirana su sredstva u iznosu od 36.960,00 KM. Za stručno osposobljavanje 9 osoba planirano je 39.600,00 KM.

Vlada osigurala pola miliona KM za sanaciju šteta u Čeliću

Data je  saglasnost na Odluku Kantonalnog štaba Civilne zaštite o odobravanju 500.000 KM Općini Čelić, kao jednokratnu pomoć za otklanjanje posljedica nastalih djelovanjem prirodne nesreće izazvane poplavama i klizištima tokom juna ove godine. Također, Vlada je prihvatila tekst Zahtjeva koji će se uputiti Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnom štabu civilne zaštite za odobravanje dodatnih sredstava za otklanjanje posljedica ove prirodne nesreće.

Vlada „esencijalnu listu“ dopunila sa 51 lijekom

Utvrđenom Pozitivnom listom lijekova Tuzlanskog kantona, koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, Vlada Tuzlanskog kantona je za 51 novi lijek proširila listu lijekova koji se izdaju na teret Zavoda. Odluka sadrži ukupno 1.172 lijekova na A listi, te 98 lijekova na B listi čime je proširena lista za značajan broj dodatnih indikacija, kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita stanovništva Tuzlanskog kantona, te terapijski pokrio što veći broj oboljenja pacijenata na Tuzlanskom kantonu. Pri izradi ove liste uvaženi su zahtjevi udruženja oboljelih od dijabetes mellitusa, ulceroznog kolitisa i Chronove bolesti, oboljelih od autoimunih oboljenja, proširene su mogućnosti u području oftalmoloških indikacija, ginekoloških oboljenja,  kardiovaskularnih oboljenja, kao i drugim indikacijama.

Zadovoljavajuće stanje sigurnosti u Tuzlanskom kantonu

Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za period januar – juni 2022. godine. Prema pokazateljima stanja kriminaliteta u prvom polugodištu ove godine, može se konstatovati da je došlo do smanjenja evidentiranih krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona u odnosu na isti period prošle godine za 122 krivična djela ili 6,26%.

Posmatrano po strukturi, u ovom poređenju može se uočiti da se smanjio broj krivičnih djela protiv imovine za 131 krivično djelo ili 11,82%, krivičnih djela protiv života i tijela za 20 krivičnih djela ili 16,39%, krivična djela protiv javnog reda i pravnog prometa za 15 krivičnih djela ili 13,16% i td. S druge strane povećan je broj krivičnih djela protiv zdravlja ljudi za 28 krivičnih djela ili 12,28%, krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa za 13 krivičnih djela ili 433,33%, krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa za 13 krivičnih djela ili 17,57% i dr. Ako se posmatraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti smanjenje broja krivičnih djela nasilje u porodici, zloupotreba položaja ili ovlašćenja, teške krađe, krivotvorenja službene isprave, i dr., dok je uočeno povećanje broja krivičnih djela posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, pronevjere u službi, krivotvorenja novca, ugrožavanja javnog prometa, i dr. Za 13 ili 41,94%, je povećan je broj krivičnih djela učinjen od strane maloljetnika kao i broj maloljetnih počinilaca krivičnih djela za 25 ili 78,13%.

Krivična djela, prethodno prijavljena po nepoznatom učiniocu, rasvijetljena su u procentu od 46,06% što je povećanje otkrivenosti za 1,87% u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Procenat ukupne rasvijetljenosti iznosi 69,68% i povećan je za 1,95% u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom prvog polugodišta ove godine službenici policije evidentirali su manji broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira za 1.180 ili 60,7%, u odnosu na posmatrani period prošle godine, te je smanjen i broj počinitelja prekršaja za 1361 ili za 58,0%. Značajno smanjenje ukupnog broja prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, između ostalog, rezultat je i ukidanja naloženih mjera Kriznih štabova za sprečavanje širenja pandemije virusa Corona u 2019. i 2020. godini.

Tokom prvog polugodišta 2022.godine na putevima Tuzlanskog kantona evidentirane su 1.328 saobraćajne nezgode, što je u odnosu na isti period 2021. godine manje za 55 saobraćajnih nezgoda ili 4,0%. Broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima manji je za tri nezgode, dok je broj poginulih lica manji za 2 lica ili za 12,5%, u odnosu na posmatrani period prethodne godine.

I pored rekordnih poticaja manji zasadi strnih žita

Vlada je prihvatila Izvještaj o realizaciji žetve strnih žita u 2022. godini za područje Tuzlanskog kantona. I pored rekordnih poticaja koje je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala za podršku poljoprivredi u toku 2022. godine, na području Tuzlanskog kantona u toku jesenje sjetve u 2021. godini i proljetne sjetve u 2022. godini, zasijano je 5.320 ha poljoprivrednog zemljišta strnim žitima, a što je za 423 ha manje u odnosu na prethodnu godinu.

Značajnije površine zasijane su na području Lukavca, Gradačca, Kalesije, Tuzle, Živinica, Gračanice i Čelića, što ukazuje da je sjetva ovih žita zbog korištenja specifične mehanizacije u toku obrade i žetve pogodnija na većim zemljišnim kompleksima. U odnosu na prethodnu godinu u Banovićima, Doboj Istoku, Gračanici i Srebreniku je došlo do neznatnog povećanja zasijanih površina, dok je u ostalim gradovima i općinama došlo do smanjenja površina zasijanih strnim žitima. U prethodnoj jesenjoj i proljetnoj sjetvi pšenica je zasijana na površini od 3.504 ha, tako da u sjetvenoj strukturi strnih žita pšenica zauzima 65,86%, dok ostala strna žita zauzimaju 34,14%. U odnosu na prethodnu godinu poljoprivredne površine zasijanih pšenicom smanjene su za 444 ha.

Prema raspoloživim podacima sa terena, prosječni prinosi pšenice, ječma raži i tritikala su manji u odnosu na prošlu godinu, na što su utjecale više cijene, odnosno manja kupovina đubriva, zaštitnih sredstava i goriva. Ukupan prinos strnih žita u ovoj godini na području Kantona iznosio je 23.974,70 tona, što je za 3.451,60 tona, ili 14,40% manje u odnosu na prošlu godinu. Ipak treba istaknuti da su prinosi su relativno dobri i kvalitet zrna se uspio očuvati. Ovogodišnja proizvodnja pšenice od 16.516,30 tona zadovoljava oko 26% potreba stanovništva Kantona. Osnovni razlozi za ovako malu proizvodnju pšenice su nedovoljna veličina zemljišnog posjeda, niska produktivnost, nedovoljna i neadekvatna tehnološka opremljenost, nedostatak povoljnih kreditnih sredstava itd. Na malu zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za sjetvu pšenice na većim površinama uticala je i niska otkupna cijena pšenice i nedonošenje odluke o garantovanoj otkupnoj cijeni.

S tim u vezi Vlada je s u okviru mjera predložila da Vlada FBiH  blagovremeno donosi Odluku o garantovanoj otkupnoj cijeni pšenice za rod u tekućoj godini, nastaviti sa novčanim podrškama za ove proizvođače, te povećati iznose novčanih podrški, organizirati neophodne edukacije, te u Budžetu TK planirati sredstva za otkup pšenice za potrebe kantonalnih robnih rezervi.

Kadroviranje

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas donijela Rješenje kojim se Mirza Džinović imenuje za direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na period od pet godina, počev od 29.09.2022. godine. Data je saglasnost Upravnom odboru Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona za imenovanje Durmić Faruka za direktora Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona, na period od 4 godine. Te su imenovani privremeni školski odbori u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

(TIP)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.