Video: Na TIP-u od 10:30 sati uživo pratite otvaranje Kuće bosanskog jezika u Tuzli

Grad Tuzla, u četvrtak, 29.9. u 10:30 sati, otvara prvu kuću posvećenu zaštiti višestoljetnog imena i postojanja bosanskog jezika. Kuća bosanskog jezika sadržavat će stalnu postavku o bosanskoj pismenosti, od ranog srednjeg vijeka, pa nadalje, uz poseban osvrt na prvi južnoslavenski rječnik štokavskog narječja u Evropi, Bosansko-turski rječnik iz 1631. godine, čiji je autor Muhamed Hevai Uskufi iz Tuzle.

Grad Tuzla godinama radi na očuvanju kulturno – historijskog naslijeđa Tuzle i BiH. Te potencijale koristi u funkciji razvoja turizma, poboljšanja imidža grada ali u Gradskoj upravi smatraju da se svi moraju više potruditi da zaštite zajedničko naslijeđe. Posebno se to odnosi na bosanski jezik, koji je, između ostalog, i dokaz kontinuiteta bosanskohercegovačke državnosti.

˝Grad Tuzla spada u rijetke lokalne zajednice koje su to prepoznale. Podsjećamo, Grad je objavio nekoliko izdanja Bosansko-turskog rječnika iz 1631. godine, čiji autor je Muhamed Hevaija Uskufi. Nakon rječnika, u centru grada će tokom sedmice biti otvorena Kuća bosanskog jezika, posvećena Uskufiju. U ovoj kući će biti izloženi mnogi dokumenti koji svjedoče o kontinuitetu bosanskog jezika. Bosanski jezik je riznica zajedničkog naslijeđa, postoji od kad postoji Bosna, istakao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

(TIP)