KO SDP Tuzla: ‘Svaki put kada se SDA poziva na patriotizam iza toga se krije neki lopovluk’

Reakcija SDA TK na saopćenje SDP-a u povodu donošenja diskriminirajućeg Pravilnika o zapošljavanju u osnovnim i srednjim školama TK, je najblaže rečeno smiješna, ali i očekivana.Očekivali smo da će vaša reakcija biti usmjerena u ovom pravcu, jer svaki put kada se SDA poziva na patriotizam iza toga se krije neki lopovluk, navode iz KO SDP Tuzla.

Kako su istakli, građani u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini znaju da SDA u nedostatku argumenta poseže za oprobanom metodom targetiranja svakog ko otkrije vaše “prljave” i nezakonite nakane ili radnje.

˝Decenijama slušamo vaše izmišljene priče da je svako ko nije sa vama neprijatelj države i da radi na štetu boračkih kategorija stanovništva.  Morate znati da u takve insinuacije više ne vjeruju ni mala djeca, pa čak ni vi sami. Predlaženo vam da budete inovativniji, kreativniji i ne koristite floskule iz prošlosti, koje su zastarjele, pročitane i neučinkovite u današnjem vremenu˝, saopštili su.

Prema njihovim riječima, najveći protivnik boračke populacije, ali i svih građana, su kriminal, korupcija, nepotizam i nepravda. ˝Proizvod vaše politike je da ste od  demobilisanih boraca prvo napravili socijalne slučajeve, a potom ste ih natjerali da napuste ovu zemlju i sreću potraže u zapadnoevropskim zemljama. U međuvremenu ste članove svojih porodica, stranačke poslušnike i bliske rođake zaposlili u javna preduzeća i ustanove. Borce ste zaboravili. Istina je da ste izmijenili Pravilnik o zapošljavanju u školama Tuzlanskog kantona s ciljem da zbrinete svoje kadrove, što je ovih dana vidljivo na terenu, a da ste pri tome u neravnopravan položaj stavili veliki broj drugih prosvjetnih radnika. Primjera vaše navodne brige za zbrinjavanje članova boračke populacije je mnogo i skoro da nema škole gdje niste napravili presedan i “pogurali” svoje članove i aktiviste koji su sa dvocifrenog mjesta nakon intervjua postali najuspješniji kandidati. Za ove tvrdnje imamo desetine dokaza koje možemo predočiti, a vi pokažite bar jedan primjer gdje je zaposlen demobilisani borac ili dijete iz boračke kategorije, a koji nisu članovi ili aktivisti SDA ili vaših koalicionih partnera˝, dalje navode iz SDP-a.

Umjesto daljeg širenja dezinformacija, bježanja od istine i skretanja pažnje javnosti sa realnih problema iz SDP-a pozivaju SDA da provede Preporuke Ureda ombdusmena za ljudska prava BiH i da Pravilnik o zapošljavanju u osnovnim i srednjim školama TK vrate u zakonske okvire. ˝Prestanite ubjeđivati građane Tuzlanskog kantona da više vjeruju vama nego svojim očima˝, zaključili su.

(TIP/Foto: Ilustracija)