Vesna Bošnjak proizvodi 140 vrsta paradajza

Uprkos suši, ali i nedovoljnim podsticajima, poljoprivrednici se ne predaju. To je i jedna od osobina vrijednih ljudi. Među njima je i Vesna Bošnjak iz Usore, koja na svojoj plantaži uzgaja 140 sorti paradajza. Među njima je i onaj crne boje kao i 70 vrsta paprike. Mušterija ne manjka i to iz svih krajeva naše zemlje.

Vesnina bašta u Sivši u Usori nadaleko je poznata po brojnim vrstama paradajza. Ove godine uzgaja 140 sorti. Dogodine planira 200. Iako je posljednjih decenija paradajz gotovo nemoguće proizvesti na otvorenom, Vesna upravo to čini i to bez hemijskih preparata i sredstava za zaštitu.

„Žuti, crveni, tigrasti. Oblik paprike, oblik oka, oblik suze. Svaki ima svog kupca i svaki ima okus za sebe. Niti je isti na oko niti je isti po ukusu.“

Vesnina bašta više podsjeća na botanički vrt nego na komercijani zasad.

„Salate su bile i prošle, špinat skinut, blitva skinuta. Trenutno paprika, paradajz i gorka dinja. Ima dosta paprika. Nekih 70-ak sorti. Što ljutih, što slatkih, što čili papričica, feferonki“, priča Vesna.

S malinom je, kaže Vesna, uvijek neizvijesno. Ako rodi, loša je otkupna cijena i obratno, a radnu snagu za berbu sve je teže pronaći.

„Uvijek je nešto. Cijena je ekstra, ali je malina loša. Prošle je godine suša uništila korijen, a i ove godine, bez obzira na navodnjavanje. Sadnica sama pukne. Imam dvije žene iz Doboja koje dođu po potrebi da rade. Ovdje tražiš radnika – neće niko.“

Vesna je odavno odlučila prekinuti saradnju s nakupcima i otkupljivačima i sama pronaći plasman za svoje proizvode. Putem Facebook stranice „Vesnina bašta“ sama pronalazi kupce i zasad nema problema.

„Nemam problema zato što moraš sam da se nametneš. Pitaš, tražiš. Kad kupi jedno, preko njega kupi drugo. Spakujem, odvezem“, objašnjava.

I ove godine Vesna dio poljoprivrednih proizvoda proda na parceli, dio na dobojskoj Zelenoj pijaci, a ostatak osuši, preradi i, opet, proda kao zimnicu.

(TIP/Izvor: federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Программа бк леон не устанавливается[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой…

  2. Одни проблемы. [url=https://apps.rustore.ru/app/com.leonru.mobile5]Приложение бк леон вылетает[/url] и с чем связана данная проблема я не знаю. Но лучше поискать другой источник…