Okruženje u BiH nije naklonjeno privrednicima

BiH i dalje karakteriše komplikovano i skupo poslovno okruženje koje karakterišu fragmentizovano unutrašnje tržište, različiti regulatorni okviri između dva entiteta i visok nivo administrativnih opterećenja, navedeno je u najnovijem izvještaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj o stanju malih i srednjih preduzeća na zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Biranim, ali jasnim riječima istaknuto je da BiH zaostaje u skoro svim parametrima za ostatkom regiona, a posebno kad su u pitanju pravna sigurnost i procedure.

Sudeći prema navodima iz izvještaja, i dalje su najveća prepreka za bolje poslovno okruženje komplikovane administrativne procedure, političko neslaganje, nedostatak saradnje među različitim etničkim zajednicama i različiti regulatorni okviri koji kompanijama komplikuju poslovanje.

“Od preduzeća se traži da prolaze kroz više procesa prijavljivanja i registracija, što povećava troškove osnivanja preduzeća i štiti postojeće kompanije od konkurencije. Pravosuđe koje se bavi privrednim sporovima i dalje predstavlja teško premostivu prepreku za funkcionisanje kompanija, a posebno u oblasti regulisanja poštovanja ugovora, ali su tu i problematične presude u vezi s komercijalnim sporovima, veliki broj neriješenih predmeta, komplikovane zemljišnoknjižne procedure i nepouzdano vlasništvo nad nekretninama”, naglasili su oni.

Osim toga, naglašavaju da je korupcija raširena u cijelom regionu zapadnog Balkana, a da je BiH učinila malo stvarnog napretka kada je u pitanju borba protiv korupcije.

“Slabo funkcionisanje pravnog sistema potkopava poštenu poslovnu konkurenciju, posebno kada se radi o selektivnim i netransparentnim procedurama i pravosudnim aktivnostima u vezi s korupcijom. Sve to negativno utiče na poslovanje preduzeća i investitora”, upozoreno je.

Posebne primjedbe odnose se na slab kvalitet kada su u pitanju javne digitalne usluge.

“Zadovoljstvo poslovne zajednice kada su u pitanju digitalne usluge najniže je među zemljama zapadnog Balkana, jer je samo 19 odsto preduzeća koja su učestvovala u anketi Balkanskog poslovnog barometra odgovorilo da je zadovoljno digitalnim uslugama koje pruža javna administracija”, istaknuto je, uz napomenu da su javne digitalne usluge slabo razvijene i najlošije u regionu.

Iako je, kako ističu, usvojen zajednički okvir za reformu javne uprave, on i dalje nije implementiran.

“Nedostatak usklađenosti i pravnih okvira između dva entiteta u BiH dovodi do fragmentiranog okruženja i stagnacije”, naglasili su oni.

Primjedbe se odnose i na loše procedure kada su javne nabavke u pitanju, posebno je još prisutan preferencijalni tretman za domaća preduzeća.

U izvještaju se ističe da je ekonomija u BiH dobro prošla kroz pandemiju kovida, kao i da je odnos javnog duga u odnosu na bruto domaći proizvod i dalje relativno nizak. Naglašeno je i to da se, zahvaljujući diverzifikaciji ekonomije u proteklih desetak godina, uz brojne međunarodne programe, odnos uvoza i izvoza sve više popravlja.

Problem, međutim, i dalje predstavlja učešće javnog sektora u ukupnoj ekonomiji, što ima za posljedicu visok stepen nezaposlenosti, za koji je naglašeno da je među najvišima u regionu.

(TIP/Izvor: Nezavisne novine/Foto: geralt/Pixabay)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.