Foto/Merima Osmanović iz Kalesije kao djevojčica doživjela kliničku smrt: Aktivizam me vratio u život

11.08.2022 17:49
 

Kad je kao sedmogodišnja djevojčica doživjela nesreću u kojoj je pretrpjela udar struje, usljed čega je doživjela kliničku smrt i bila u komi 48 sati, sa procijenjenih 80% invalidideta niko u porodici, pa ni sama, nije vjerovala u svijetlu budućnost za sebe. Zbog ovog izrazito teškog perioda djetinjstva, Merima Osmanović kaže da joj je aktivizam doslovno spasio život: „U školi su me izbjegavali  i podcjenjvali jer sam bila drugačija, pa me porodica uključila u aktivnosti lokalnog udruženja koje je radilo sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Iako sam nakon nesreće imala brojne fizičke posljedice po zdravlje, najtežim se s ove distance čine one nevidljive. Nakon pretrpljene traume, od straha sam naprosto zanijemila na četiri godine. Trebalo je puno rada, profesionalne podrške i strpljenja, ali uz radionice izrade nakita i sportske aktivnosti polako sam se počela otvarati.”

Izašla iz sopstvene sjene

Osmanović je danas predsjednica vrlo aktivnog Udruženja mladih “Trik”, koje djeluje u maloj Općini Kalesija, blizu Tuzle. Iako mladi ovdje nemaju mnogo prilika, izgradnjom Centra za djecu i mlade stvoreni su svi preduslovi za kreiranje zanimljivih edukativno-zabavnih sadržaja. “Trik” kao inicijator ideje danas rukovodi Centrom, opremljenim po svim svjetskim standardima, a na njegovoj izgradnji Osmanović je radila od samog početka, na što je jako ponosna.

Iako ovo Udruženje, koje djeluje od 2019. godine i broji preko 50 aktivnih članova, organizuje ekološke akcije, edukacije o vršnjačkom nasilju, sportske i kreativne radionice, te različite zabavne i humanitarne akcije, Osmanović kaže kako za nju poseban značaj imaju radionice o očuvanju mentalnog zdravlja i grupne sesije u okviru kojih djeluju preventivno. Smatrajući podršku i sigurno stimulativno okruženje odlučujućim faktorima u razvoju djece i mladih, Osmanović dodaje da je za nju to bio prelomni trenutak u životu i da se nošena „ludom“ energijom koju je u njoj probudio aktivizam, nikada se nije obazirala na komentare okoline da je besmisleno raditi za džaba, da je volontiranje gubljenje vremena: „Za to sam vrijeme ja sticala nove vještine, raslo mi je samopuzdanje i nošena neopisivom energijom polako shvatala kako je upravo to bila moja životna prilika. Putovala sam, sticala nova poznanstva, gradila prijateljstva. Prilika je to bez koje sada ne smijem ni zamisliti svoj život.“

Ova nekad preplašena djevojčica koja je živjela u vlastitoj sjeni, danas je mlada (21) liderica u svojoj zajednici, uskoro studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsijek Politologija. Planove koje ima su veliki, ali oni ne uključuju velika preseljenja van BiH.

“Uskoro ću upisati master studij. Mislim da ovdje mogu napredovati. Jednostavno, ne želim drugi život, ovdje imam život. Puno sam truda uložila u svoje formalno i neformalno obrazovanje, emotivnu i psihičku stabilnost nakon nesreće, tako da sam tek sada ono što jesam. Jedino ovako mogu biti primjer drugima, a to zaista želim. Čini mi se da je djecu i mlade u malim zajednicama još teže pokrenuti, jer ne znaju kako da koriste dostupne resurse.

U „Triku“ djeca rastu uz poduzetnički duh

No, kako bi kod djece i mladih u Kalesiji probudili interes i motivirali ih da dođu na akcije i edukacije koje organizuje njihovo udruženje, članovi „Trika“ će početkom školske godine posjetom školama pokušati približiti svoju misiju djeci i mladima. Dokaz da se kroz volontiranje i aktivizam mogu njegovati i specifična interesovanja i hobiji, dokaz je upravo naša sagovornica, koja svoj aktivizam živi i kroz ljubav prema šminkanju u Crvenom krstu Tuzla. Dok radi na što realističnijim prikazima povreda, objašnjava ona, opušta se, kreativno izražava i naprosto uživa.

„Mislim da moj primjer najbolje oslikava mogućnosti koje aktivizam pruža. Sticanje vještina kroz neformalno obrazovanje mlade uči kritički razmišljati, biti reprezentativni, slobodni i dovoljno motivisani da mijenjaju sebe i svijet oko sebe“, kaže Osmanović.

Aktivizam, hobiji i okolina

Ona dalje nastavlja, objašnjavajući kako smatra da je upravo aktivizam odskočna daska za zaposlenje i kreiranje ambijenta u kojem poduzetni duh važan: ”Stanje u državi je takvo kakvo jeste, no dijelom smo i sami odgovorni za sebe. Da bismo po završetku studija dobili posao, više nije dovoljna diploma, nego čitav set vještina i znanja koje danas poslodavci od vas očekuju”, tvrdi Osmanović i dodaje kako upravo na razvijanju poduzetničkog duha mladih i stvaranju stimulativnog okruženja za podršku mladima koji aktivno učestvuju u društvenom i ekonomskom životu TK, „Trik“ radi uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, kao dio projekta podržanog od strane By Leap programa i Evropske unije.

Imajući u vidu da je stopa nezaposlenosti mladih u BiH među najvišima u regionu Zapadnog Balkana , te da je više od 50% mladih neaktivno u traženju posla, zboog nedostatka preduzetničkog znanja ili vještina, ambijent u kojem ovo udruženje mladih djeluje vrlo je izazovno. Stoga je uloga mladih lidera i liderica kao što je Merima Osmanović jako važna. Kao putokaz mlađim generacijama, zbog promjena koje pokreću u svojim zajednicama, ovi mladi ljudi najveći su kapital našeg društva.

(TIP/Izvor: FTZ)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.