Centralno grijanje d.d. Tuzla: Već su pokrenute aktivnosti čiji je cilj povećanje kapaciteta toplinske energije

U vezi sa navodima koji su objavljeni na  portalu Klix.ba, pod naslovom „Tuzlaci u velikom problemu, više nijedna zgrada ne može biti priključena na centralno grijanje“ , iz Centralnog grijanja Tuzla oglasili su se saopštenjem u kojem ističu:

” Grad Tuzla ima najefikasnije i najkvalitenije grijanje u Bosni i Hercegovini i okruženju.

U odnosu na navode o nemogućnosti priključenja postojećih objekata kolektivnog stanovanja ističemo da su svi takvi objekti već priključeni, izuzev tri manja objekta koja su u fazi priključenja na sistem daljinskog grijanja (Titova 81, Titova 119-125, Mitra Trifunovića Uče  10-16). Toplifikacija svih kolektivnih objekata u Gradu Tuzla od 2002. godine  vođena je od strane Grada Tuzle, a što obuhvata vrelovodne ogranke, priključke i 2/3 udjela u toplinskim podstanicama. Na ovaj način toplificirani su dijelovi: MZ Batva, MZ Novi grad, MZ Mosnik, MZ Miladije, MZ Stari grad, MZ Centar, MZ Šićki Brod i MZ Bukinje.

Centralno grijanje d.d. Tuzla je u proteklom periodu, a u skladu sa Planom proširenja zona toplifikacija izradilo više projekata toplifikacije. Međutim, analizama urađenim u toku grijne sezone 2020./21. i 2021./22. godine ustanovljeno je da u ovom trenutku i sa trenutnim kapacitetima proizvodnje i distribucije toplinske energije nisu moguća priključenja na postojeći sistem daljinskog grijanja novih objekata kolektivnog stanovanja, a bez uticaja na kvalitet isporuke toplinske energije ostalim korisnicima koji su priključeni na sistem daljinskog grijanja za cijeli opseg vanjskih temperatura, s obzirom da je projektovana instalisana toplinska snaga premašila kapacitet magistralnog vrelovoda koji iznosi 220 MW. Negativan uticaj na kvalitet isporuke toplinske energije za objekte koji su priključeni na sistem daljinskog grijanja bi se eliminisao energijskom obnovom tih objekata. U okvire postojećeg sistema daljinskog grijanja mogu se priključiti objekti kolektivnog stanovanja kojima je do juna 2022. godine izdata načelna saglasnost.

Kada su u pitanju individualni stambeni objekti, priključenje istih je moguće sa centralnih toplinskih podstanica čiji kapacitet nije još iskorišten. Po projektu toplifikacije Grada Tuzla, toplificirani su objekti individualnog stanovanja spajanjem na primarnu vrelovodnu mrežu, a od 2015. godine započela je toplifikacija individualnih stambenih objekata preko centralnih toplinskh podstanica (8 centralnih toplinskih podstanica na sistem daljinskog grijanja Grada Tuzla- Kula,  Šićki Brod, Divkovići, Bukinje, Mejdan, Batva, Brčanska Malta, Gradska ulica) i sa njih su spojeni primarnim toplovodom 491 objekat preko mjerno regulacionih stanica za koje je grad obezbijedio priključak do svakog objekta.  U ovom trenutku imamo izdatih načelnih saglasnosti za instalaciju preko 2000 kW nove toplinske snage.

Centralno grijanje d.d. Tuzla je kao distributer toplinske energije poduzelo sve aktivnosti u smislu obezbjeđenja rezervi magistralnog vrelovoda na način da je ukinut noćni režim, urađen niz rekonstrukcija na magistralnom vrelovodu i vrelovodnim priključcima u smislu povećanja nazivnog promjera cjevovoda, te je izvršena rekonstrukcija i modernizacija toplinskih podstanica kojima upravlja Centralno grijanje Tuzla.

Sljedeći izvor mogućih rezervi za priključenje je na strani potrošnje. Drugim riječima, potreban je zamah na poboljšanju energetskih svojstava svih starih objekata priključenih na sistem daljinskog grijanja i prelazak na obračun po utrošku toplotne energije za objekte koji su spojeni na sistem daljinskog grijanja. U dijelu individualnih objekata priključenih na vrelovod koji plaćaju zagrijavanje objekata po površini grijanja, postoji velika potreba da se racionalizira utrošak energije i da se energijska svojstva tih objekata poprave.

Uporedo sa naprijed navedenim aktivnostima, nužno je prvenstveno proširenje kapaciteta internog vrelovoda Termoelektrane Tuzla (aktivnost Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Termoelektrana „Tuzla“), magistralnog vrelovoda od Termoelektrane Tuzla do ključnih tačaka u gradu (aktivnost Grad Tuzla i Centralno grijanje d.d. Tuzla) i zamjena pumpi mrežne vode (aktivnost Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Termoelektrana „Tuzla“), a sve sa ciljem povećanja kapaciteta toplinske energije, a koje aktivnosti su već pokrenute i utvrđen dinamički plan realizacije istih.

Rad na smanjenju potrošnje uz istovremen rad na proširenju kapaciteta toplinske energije je pravac u kojem će djelovati ova preduzeća i Grad Tuzla. Također, korisnici toplinske energije trebaju biti aktivno uključeni u racionalniju potrošnju toplotne energije.

Naposlijetku, važno je ukazati da su rijetki gradovi u Europi koji se mogu pohvaliti sa ovakvim procentom priključenja na sistem daljinskog grijanja, kao i cijenom, kvalitetom i efikasnošću isporuke toplinske energije.”

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Искали где [url=https://mdou41orel.ru/]mdou41orel.ru[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве и РФ. Копия оригинальных AirPods с активным шумоподавлением со скидкой. Только качественные…

  2. Доброго! Актуальные новости Кропивницкого: узнавайте первыми о важнейших событиях. Ждем Вас на https://top10.kr.ua/ [url=https://top10.kr.ua/category/kropivnickiy-novosti/]Все новости Кропивницкого[/url] новости мира последние новости…

  3. Искали где [url=https://el-gusto.ru/]купить копию наушников Airpods PRO[/url]? Качественные беспроводные наушники в Москве. Копия оригинальных AirPods с шумоподавлением по скидке. Самые…