Politico: EU dvolična prema Zapadnom Balkanu, ovako ustrojena ne može da primi nove članice

Proširivanje EU postalo je sve više dvoličan zadatak, jer iako mnoge članice Unije žele da privežu Zapadni Balkan, Ukrajinu i Moldaviju za svoju ekonomiju i vrijednosti, mnoge visoke diplomate predočavaju da EU u sadašnjem obliku neće biti u stanju da ugradi nove članice, piše danas briselski portal Politico.

Tu se “opasnost” vidi u tome da bi ionako mukotrpni postupci donošenja odluka i zakona u EU postali još mnogo zamršeniji sa novim članicama. Politico navodi da “sadašnje rješenje ne ide u prilog nijedne strane, s tim da se tvrdi da su vrata EU otvorena, a nisu” i da je “zato možda u pravu francuski predsjednik Emmanuel Macron koji kaže da EU mora da razmisli o nekoj alternativi za punopravno članstvo, što bi bilo od koristi za susjede Unije i očuvalo njenu sposobnost djelovanja”.

Diplomate EU također upozoravaju na to da bi Unija postala još više rastegnuta s novim članicama, jer se već sad “suočava s ogromnim zategnutostima jer i sadašnje članice imaju različita stanovišta o svemu, počev od liberalnih vrijednosti, uloge nezavisnog pravosuđa i slobodnih medija, pa do prevlasti zakona EU”.

Prema izvorima Politica, “te podjele zadiru u srž onoga što jeste Unija i nedavna istorija je pokazala da EU nije uspjela da prevaziđe podjele, već da ih samo zamazuje novcem”. Diplomate u Briselu kažu da se vidi opasnost u činjenici da “EU nije samo ekonomska i ideološka unija, već i tijelo koje stvara nove zakone, često činjenički kroz jednoglasnost i pregovore”.

“Tekstovi o kojima se postigne nagodba nerijetko manje liče na zakone i više na frankenštajnsko čudovište, a šta bi se desilo kad bi EU ubacila nove kuhare u briselsku kuhinju”, primjećuju visoki evropski diplomatski zvaničnici.

Politico navodi da je njemački kancelar Olaf Scholz u parlamentu u Berlinu stavio do znanja da “EU mora izmijeniti pravila glasanja i donošenja odluka na ključnim poljima poput spoljne politike prije nego što bi mogla da primi članice poput Ukrajine”, ali da “nije vjerovatno da bi male članice Unije, pa ni velike poput Francuske, ikad prihvatile da se odreknu prava na veto u spoljnoj politici, što neke diplomate vide kao ‘otrovnu pilulu’ koja će na kraju spriječiti učlanjenje Ukrajine”.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.