Cijena tone peleta u BiH skočila preko 600 KM

Maloprodajna cijena peleta u Bosni i Hercegovini je prvi put skočila preko 600 KM za tonu ovog ogrijevnog sredstva. Prošle godine se cijena kretala od 300 do 330 KM po toni.

Cijena peleta kod jednog od najvećeg trgovaca peletom u Bosni i Hercegovini “Drvosječe” prema posljednjim informacijama na njihovoj internet-stranici iznosi 640 KM po toni.

Krajem aprila akcijska cijena peleta kod istog trgovca je iznosila 480 KM dok je realna cijena iznosila 560 KM po toni.

U razgovoru za Klix.ba, iz preduzeća koja se bave proizvodnjom peletom krajem aprila su pojasnili da do porasta cijena dolazi iz više razloga – rasta cijene električne energije, poskupljenja sirovine, rasta cijena nafte i plina koja direktno utiče na proizvodnju plastike koja se koristi u proizvodnji, a rat u Ukrajini je izazvao probleme sa uvozom posebnih čelika.

Do rasta cijene je došlo i zbog toga što je panedmija COVID-19 uništila male peletare, velika potražnja iz Evropske unije i Velike Britanije te nekontrolisani izvoz trupaca iz Bosne i Hercegovine.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.