Foto/Mandatar Vlade TK Irfan Halilagić (SDA): ‘Insistirat ćemo na kompetentnim kadrovima’; TIP: Zašto mislite da ste Vi kompetentni?

Predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović uručio je u utorak Irfanu Halilagiću (SDA) odluku o imenovanju na mjesto mandatara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona. Od danas počinje desetodnevni rok u kojem mandatar mora predložiti imena ministara u budućoj izvršnoj vlasti.

Mandatar Halilagić je istako da mu je jasno da je preuzeo veliku odgovornost. ˝Radit ću čestito, pošteno i odgovorno svoj posao u cilju interesa građana Tuzlanskog kantona. Zahvalio bih se zastupnicima skupštinske većine na povjerenju i siguran sam da ću to povjerenje i opravdati zajedno sa timom kojeg budemo napravili u narednom periodu. Jasno mi je da procesi u Tuzlanskom kantonu traju i da ne počinju od današnjeg dana i od nas˝, izjavio je Halilagić za TIP.

Foto: TIP.ba

Prema njegovim riječima, sve ono započeto što je u interesu građana Tuzlanskog kantona će se nastaviti i realizovati. ˝To pored ovih prioriteta koje će skupštinska većina i koalicija staviti pred nas nastojat ćemo efikasno realizirati. Nova Vlada TK ovaj mandate preuzima na osam mjeseci prije izbora, ali nam to ne treba biti alibi da u kontekstu tog vremena nemamo šta pokazati. Mislim da trebamo uložiti dodatne napore da društvene procese i sve što nam je zadatak iznesemo na jednom najvišem nivou˝, rekao je Halilagić.

Na pitanje da li će stručni i kompetentni kadrovi činiti novu Vladu TK, mandatar je odgovorio: ˝Naravno da je to kriterij kojim ćemo se voditi. Insistirat ćemo na kompetentnim kadrovima koji će biti ‘timski igrači’. Ja vjerujem da će koalicioni partneri odgovoriti tom zadatku kada je u pitanju predlaganje tih ministara˝.

TIP: Zašto mislite da ste Vi kompetentni da budete  premijer TK?

Halilagić:  To je ovih dana postalo pitanje, svih pitanja. Ja želim sve te špekulacije demantovati svojim radom. Ja sam siguran da ću istrajati u svom tom cilju.

‘Ne mislim da sam žrtveno janje’

TIP: Jeste li Vi ‘žrtveno janje’, ‘potrošni vojnik’ stranke SDA?

Halilagić: Ne mislim da sam ‘žrtveno janje’. Smatram da ima jedan tu krug ljudi, odnosno tim koji će biti sastavljen i koji će mi pomagati u svemu ovome. Mislim da mi teret onoga što je pred nama na adekvatan način možemo iznijeti. Ne mislim da nema dovoljno vremena. Ima konkretnih poteza koje ćemo pokazati. Za nekih 30 dana ćemo izaći sa onim što smo zatekli, a onda i šta ćemo mi preuzeti.

Foto: TIP.ba

‘Mi ne možemo govoriti o nekim velikim infrastrukturnim obećanjima i strategijama’

TIP: U svom radu za ‘dobrobit građana’ čemu ćete se posebno posvetiti?

Halilagić: Određeni procesi traju. Mi ne možemo govoriti o nekim velikim infrastrukturnim obećanjima i strategijama. Najveći dio tih stvari ima svoj tok, pravac djelovanja. Principi rada će biti zajednički koncept ove koalicije i bit će izložen u ekspozeu. Nezakonita imenovanja je nešto što je obilježilo rad prethodne Vlade i sigurno ih je koštalo jer su izgubili povjerenje skupštinske većine. Nećemo se isključivo baviti kadroviranjem, jer objektivno nemamo ni vremena mnogo za te stvari. Ali da ćemo te nepravilnosti ispravljati u smislu zakonskih propisa, to je svakako nešto što nam je obaveza.

TIP: Imate li program rada buduće Vlade TK ili ćete ga tek praviti kada se politički podijele resori među koalicionim partnerima?

Halilagić: Činjenica je da je Budžet već usvojen. Dakle, određeni tokovi idu. Mi u kontekstu pripreme ekspozea ne možemo govoriti o punom mandatu. Možemo govoriti o nekoliko koraka koje ćemo preduzeti po pitanju osjetljivih kategorija. Imamo viziju i ne mislim da će biti problema kada je u pitanju realizacija.

Foto: FB

Dvojbe oko budućeg primjera u SD-u

Dvojbi oko budućeg premijera TK ima i među Socijaldemokratama BiH.˝U svakom demokratskom društvu imate raznih mišljenja. Uvijek odlučuje većina, to je tako. Najbolji primjer toga jeste da je uručena odluka budućem primijeru da sastavi Vladu TK. Ne želimo da pogazimo ni jednu jedinu procedure, kako su se nekad dešavalo. Kandidati za ministre će otići na provjeru da nam se slučajno ne bi potkrala greška, koja nam se potkrala 2019. godine (nacionalni, spolni sastav).Postavili smo kriterijum da niko ne može biti ministar koji ima potvrđenu optužnicu u bilo kom segment društva. Smatramo da nam trebaju dodatne provjere da nam se ne bi desio neki slučaj, a Adis (TIP.ba) je tu. Ovo nije nikakav primjedba Adisu ili bilo kome od vas novinara. Da se odma nešto eliminiše, kako ne bi smo snosili teret nekog ministra˝, izjavio je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (SD).

(TIP/Autor: Adis Jašarević)