Elektroprivreda BiH firmama šalje ugovore sa šest puta većom cijenom struje u odnosu na prošlogodišnju

27.01.2022 08:46
 

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine šokirano je postupanjem Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, kao i izostankom reakcije nadležnih institucija na samovolju koju provode, saopšteno je iz Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

– Iako su oba doma Parlamenta Federacije BiH usvojila dopunu Zakona o električnoj energiji FBiH, kojom se daje ovlaštenje Vladi FBiH da ograniči  povećanje cijene električne energije na 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, a koji je stupio na snagu 6.1.2022. godine, EPFBiH ne postupa u skladu sa odlukom Parlamenta FBiH.

Naime, u posljednja tri dana iz JP Elektroprivreda BiH brojnim kompanijama su dostavljeni ugovori za rezervno snabdijevanje električnom energijom na 60 dana, čija je cijena i do šest puta veća u odnosu na prošlogodišnju. A, navodno će od 1.3.2022. godine slati ugovore o redovnom snabdijevanju električnom energijom, koji bi, opet navodno, biti u skladu sa Zakonom o dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Prema informacijama kojima raspolaže UPFBiH, ni novi ugovori neće biti usklađeni sa ovim Zakonom, jer će Elektroprivreda BiH sve troškove rizika prebaciti na kupca električne energije.

Ovakvim postupanjem, Uprava Elektroprivrede BiH direktno izigrava i krši odluke najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH – Parlamenta FBiH i odredbe dopune zakona koje su donijeli poslanici i delegati oba doma Federalnog parlamenta.

UPFBiH će u petak, 28.1.2022. godine održati sastanak članica na kojemu će se razgovarati o novonastaloj situaciji i donijeti odluke o daljim aktivnostima UPFBiH i kompanija u FBiH kojima je snabdijevač električnom energijom Elektroprivreda BiH.

UPFBiH očekuje hitno reagiranje resornog Ministarstva energetike, rudarstva i industrije FBiH i Vlade FBiH kojom će zaustaviti samovoljno i nezakonito postupanje Uprave Elektriprivrede BiH – zaključuje se u saopštenju Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.

EPBiH pojasnila pod kojim se uslovima ograničava cijena struje u okviru tržišnog snabdijevanja

Dopuna Zakona o električnoj energiji u FBiH i Odluka Vlade FBiH od 7. januara ove odnosi se izričito na ograničenje cijena električne energije za kupce u okviru tržišnog snabdijevanja, a dopunom Zakona  nisu obuhvaćene druge zakonske odredbe i obaveze koje iz njega proističu, pa time ni obaveza kupaca za upućivanje zahtjeva za dostavu ponude za snabdijevanje, navodi se u saopćenju JP Elektroprivreda BiH.

Uz podsjećanje na navedenu obavezu, JP Elektroprivreda BiH upućuje poziv kupcima na visokom i srednjem naponu sa kojima su ugovori o snabdijevanju za ovu godinu potpisani 2021.godine da, ukoliko smatraju da će ostvariti povoljnije uslove, pokrenu proces ugovaranja slanjem zahtjeva JP Elektroprivreda BiH za dostavu ponude. Nakon ispunjenja ove obaveze, kupci stiču pravo primjene dopunjenog člana 16. Zakona o električnoj energiji u FBiH i Odluke Vlade FBiH o ograničavanju cijena za snabdijevanje u 2022.godini.

(TIP)

 

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.