Solak na ročištu “Respiratori”: Ministrica i premijer ne znaju šta plaćaju

26.01.2022 13:51
 

U nastavku suđenja Fadilu Novaliću i drugima svjedočila su četiri svjedoka od kojih je najznačajniji pomoćnik ministrice finansija FBiH Mario Glibić. Glibić je pojasnio proceduru izvršenja naloga za plaćanje budžetskih korisnika, pojašnjavajući da ni ministrica ni premijer, kada stavljaju potpis na neku isplatu nemaju precizne informacije na šta se ona odnosi, niti su dužni znati to. Isti slučaj je, pojasnio je svjedok Tužilaštva i u slučaju respiratora.

“Ne mogu reći precizno koliko uplata dnevno izvršimo, godišnje oko 200.000, dakle, otprilike hiljadu dnevno”, objasnio je svjedok, dodajući da veliki broj njih se odnosi na milionske iznose.

Glibić je dodao da trezor nije kontrolor uplata, već izvršilac naloga budžetskih korisnika.

Na dokumentu se ne vidi kome se novac uplaćuje

U toku svjedočenja prezentovan je i dokument koji je dostavljen ministrici, ali i premijeru na potpis, iz koga se ne vidi da je svrha namjene uplata novca za respiratore, ali se vidi kome se novac uplaćuje. Tj. da se uplaćuje “Srebrenoj malini”. Prezentovan je i dokument u kome se vidi da su svrha uplate “respiratori”, ali Gligić kaže da njemu kao pomoćniku ministra za trezor, ali ni njemu nadređenim ti podaci nisu dostupni.

Inače nalog u jedinstveni sistem FBiH unose budžetski korisnici, u slučaju respiratora FUCZ izradila je dva naloga, a dio novca 4.950.000 isplaćen je sa transakcijskog računa Vlade FBiH, dok je 5.584.633KM su isplaćene sa podračuna FUCZ. Sva plaćanja budžetskih korisnika u FBiH prođu kroz trezor.

“Ministrica i premijer ne znaju šta plaćaju”, ironičan je bio bivši direktor FUCZ Fahrudin Solak postavljajući pitanje svjedoku Glibiću.

“Da li sam ja tražio urgenciju?”, pitao je Solak Glibića, na šta je on odgovorio da nije.

Inače u vezi sa isplatom novca za respiratore “Srebrenoj malini”, u Ministarstvo finansija stigla je ugrencija na osnovu koje je izvršena isplata 3.4. No iz prepiske prezentovane vidljivo je da su urgirale službenice u FUCZ.

Kada je unesen nalog za uplatu?

Takođe ostalo je nejasno, kada je unesen nalog za uplatu sredstava od strane FUCZ. Iako je vidljivo da je uplata izvršena 3. aprila, na jednom od prezentovanih dokumenata vidljivo je “GL Date; 2.4. ”

Svjedočila je i Mahira Šetić, namještenica u Federalnom ministarstvu finansija, koja je provela jednu od dvije uplate ke “Srebrenij malini”, ona je svjedočila da je u nalogu za plaćanje bilo vidljivo da se radi o respiratorima.

Svjedočenje špeditera

Osim saradnika Jelke Miličević, svjedočila je Jovana Šehovac koja je u periodu na koji se optužnica odnosi radila kao zaposlenica sigurnosne agencije S.W.O.T. na obezbjeđenju FUCZ, ona je pojasnila da nije imala ovlaštenje, niti je primala ponude na recepciji u toku pandemije, da su to činili službenici u FUCZ, što ona nije bila. Ranije se u sudnici Suda BiH moglo čuti da je jedna od ponuda Srebrene maline dostavljena upravo na recepciju Civilne zaštite.

Takođe svjedočio je i špediter Dževad Tunadžić, koji je prevezao i carinio respiratore koje su UAE donirali Crnoj Gori. Prezentovan je i dokument iz koga se vidi da je jedan respirator koštao 6000 dolara. No da li se radi o istim respiratorima koje je po mnogo većoj cijeni nabavila “Srebrena malina” nije jasno.

(TIP/Izvor: N1)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.