Isprobajte! Recept za sočne pileće ražnjiće u finom umaku od kikirikija

26.11.2021 11:35
 

Da bi meso bilo što ukusnije ono se marinira noć prije termičke obrade u sočnoj mješavini začina i dodataka…

Satay je vrlo ukusno jelo sastavljeno od mesnih ražnjića koji se peku na roštilju te poslužuju s aromatičnim umakom od kikirikija. Jelo potječe s otoka Jave u Indoneziji, no iznimno je popularno i na Tajlandu i Maleziji.

U pripremi se mogu koristiti razne vrste mesa – od piletine do junetine. Da bi meso bilo što ukusnije ono se marinira noć prije termičke obrade u sočnoj mješavini začina i dodataka. Mi vam donosimo recept za pileće ražnjiće.

Sastojci za umak:

500 ml vode
300 g grubo nasjeckanih kikirikija
225 g čili paste (sambal)
115 g kokosova šećera
85 g tamarind paste
60 ml suncokretova ulja
4 češnja češnjaka
1 luk
1 komad đumbira veličine oko 5 cm
1 stapka limunske trave
prstohvat soli

Sastojci za pileće ražnjiće:

1,5 kg otkoštenih pilećih zabataka
2 žlice šećera
2 žlice vruće vode
1 žlica luka u prahu
1 žlica melase
2 čajne žličice češnjaka u prahu
2 čajne žličice kurkume
½ čajne žličice đumbira u prahu
½ čajne žličice limunske trave u prahu
sol po želji
biljno ulje

Priprema:

1. Pretvorite luk i češnjak u pire (potreban za umak) u sjecalici povrća ili u blenderu. Prepirjate pire od luka i češnjaka na ulju. Dodajte naribani đumbir i stapku limunske trave koju ste prethodno zgnječili pa sve zajedno termički obrađujte oko 15 minuta.

2. Umiješajte čili pastu i pirjajte oko pet minuta.

3. Ubacite kikiriki, tamarind pastu, kokosov šećer, prstohvat soli i pola litre vode. Kuhajte umak na laganoj temperaturi oko 45 minuta.

4. Pripremite marinadu za piletinu – u velikoj zdjeli pomiješajte šećer, luk u prahu, melasu, češnjak u prahu, kurkumu, đumbir u prahu i limunsku travu u prahu s dvije žlice vode.

5. Dodajte piletinu narezanu na manje komade i dobro pomiješajte. Prekrijte zdjelu, stavite u hladnjak preko noći ili čak na 24 sata.

6. Mariniranu piletinu nabodite na drvene štapiće. Meso premažite s uljem i posolite ga.

7. Ražnjiće ispecite na roštilju i poslužite s umakom od kikirikija, prenosi Dnevnik.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.