Najbolje biljke za dom: Gdje ih smjestiti i kako o njima brinuti

05.04.2021 14:56
 

Ako imate kućne ljubimce, izbjegavajte ljiljan, sobnu paprat i filodendron, u boravak ovisno o veličini smjestite fikuse i bršljanje, idealno mjesto za začinsko bilje je kuhinja, a u hodnik idu biljke koje vole hladnije uvjete…

Cvijeće nije samo ukras u domu već i podsjetnik da ono što se njeguje s pažnjom i ljubavlju – raste i postaje ljepše. I da kad smo takvi prema sebi i drugima, bez obzira na okolnosti, ili baš njima unatoč, postajemo jači, vedriji i otporniji na životne izazove jer su nam upravo zahvaljujući svladanim izazovima korijeni ljudskosti postali čvršći i dublji.

Ispunite dom sobnim biljem! Izaberite jednom tjedno ili mjesečno posvetiti vrijeme i energiju njezi svojih zelenih dugouhih podstanara. Mnoga istraživanja potvrđuju da sobno bilje popravlja raspoloženje ukućana, povećava produktivnost, potiče kreativnost, pročišćava zrak i upija štetne mirise, smanjuje stres, životni prostor čini vedrijim i ugodnijim, djeluje umirujuće i neutralizira zračenja televizora i računala.

Sobno bilje za dozu mira

Kod nas ostalih, neuvježbanih, brza rotacija izaziva vrtoglavicu zato što se fluidi koji ispunjavaju unutarnje uho nastavljaju pomjerati i nakon što smo se prestali okretati, baš kao što se i prva jutarnja kava i dalje vrti u šalici nakon što smo izvadili žličicu. Da bismo ostali u ravnoteži i tijekom ekstremnih (životnih) vrtnji, dobro je zadržati fokus na jednoj mirnoj točki kojoj ćemo se redovito vraćati sa svakim novim krugom vrtnje. U našem životu ta mirna točka može biti – sobno bilje!

Gdje je najbolje držati sobno bilje

  • Sobno bilje možete držati na gotovo svakom mjestu u kući, no neće svako mjesto odgovarati svakoj biljci pa se o tome raspitajte prije kupnje.

Kuhinja

U kuhinji je najbolje uzgajati male biljke koje neće baš narasti (npr. začinsko bilje). Možete ih držati u bakrenim loncima, porculanskim zdjelicama ili starinskim, okrhnutim čajnicima. Kuhinja nije najbolje mjesto za uzgoj biljaka zbog promjenljive temperature i svakodnevnog isparavanja pri kuhanju. Usto, mnoge kuhinje u novogradnjama nemaju prirodnu dnevnu svjetlost ni dotok svježeg zraka jer – nemaju prozor.

Prijedlog: začinsko bilje (bosiljak, kadulja, peršin, menta, ružmarin, vlasac, majčina dušica itd.), sobni puzavac (Tradescantia), puzajuća zebrina, zmajevac/dracena, vodenika, Ficus benjamina (bonsai verzija), zlatni puzavac (držati negdje visoko jer je otrovan za kućne ljubimce).

Hodnik

Ako imate prirodnog svjetla u hodniku (na stepeništu), ondje držite biljke kojima odgovara hladnija klima, bez propuha i kojima treba dosta prostora da se mogu razgranati u širinu ili u visinu.

Prijedlog: za veće hodnike – monstera, zmajevac/dracena, šeflera (drvo kišobran), pjegavi javor/japanski javor (Aucuba japonica), Grevillea robusta; za manje hodnike: kraljevska begonija, gnjezdasta paprat (Asplenium nidus); na stepenicama: bršljan, ceropegija, zeleni ljiljan (klorofitum), vražji bršljan (Scindapsus), sobna loza.

Kupaonica

U kupaonici se u nas baš i ne drži sobno bilje jer su uglavnom skučene i bez dnevnog svjetla. Usto, temperatura i vlažnost zraka osciliraju tijekom dana zbog tuširanja, sušenja kose, rada perilice rublja i sl.. No, u svijetu je drukčiji trend. Ako vaša kupaonica ima dovoljno prostora i dnevnog svjetla, u njoj možete držati otporne biljke koje u prirodi rastu na sjenovitim i vlažnim mjestima i koje podnose jaka isparavanja. Stručnjaci ne preporučuju da se u kupaonici drže biljke koje vole sunce poput kaktusa, afričkih ljubičica i ciklama jer im ne odgovara svakodnevna promjena temperature i vlažnosti zraka.

Prijedlog: spatifilum/jedarce/mirni ljiljan – smanjuje razinu plijesni i vlage, čisti zrak od toksina; fikusi, bršljani, bršljanolika aralija (Fatshedera),obični i sobni puzavac, aglaonema, klorofitum, apsidistra, otpornije paprati, kraljevska begonija (Begonia rex), Philodendron scandens, Monstera delliciosa – to su biljke koje dobro podnose vlagu, vole boravak na svijetlom mjestu, ali bez izravne sunčeve svjetlosti.

Dnevni boravak

Kada birate biljke za svoj dnevni boravak, uzmite u obzir nekoliko faktora: veličinu i potrebe biljke, izvor i količinu dnevne svjetlosti, estetiku i veličinu sobe, prisutnost kućnih ljubimaca i male djece. Zelene biljke u dnevnu sobu unose dašak lakoće, ljepote, opuštenosti i dobro se uklapaju bez obzira na to je li soba namještena u minimalističkom, skandinavskom, rustikalnom, modernom ili industrijskom stilu.

Ako je dnevni boravak velik, u njemu možete držati velike, razgranate biljke (filodendron) ili pak visoke (zmajevac, riječna pahira). Ako vam je dnevna soba manja i draže vam je manje sobno bilje, možete ga postaviti na police s knjigama, na komodu ili na stolić pokraj kauča, na pod, na prozorsku dasku ili grupirati u kut prostorije. Ako imate sobno bilje s padajućim granama (npr. zlatni puzavac), možete ga staviti u viseće košarice pričvršćene za strop. Slobodno se igrajte i npr. visoke biljke s tankim listovima postavite pokraj onih niskih sa zaobljenim listovima.

U dnevnu sobu izvrsno se uklapaju ove biljke: filodendron, kaktusi, begonija, fikus gumijevac/kaučukovo drvo (Ficus elastica), fikus Benjamin, rajska ptica, zlatni puzavac (lat. Pothos, ima listove u obliku srca i izvrsno izgleda u visećim posudama), bambusi, orhideje, narcisi, ljiljani, spatifilum/jedarce/mirni ljiljan, japansko drvo novca/drvo žada (Crassula ovata), kalateja – razne vrste npr. (Calathea medallion), bambusova palma…

Spavaća soba

Izbor biljaka za spavaću sobu ovisi o veličini prostorije i životnim navikama osoba koje u njoj borave. I dok neke ljude opušta sobno bilje kraj uzglavlja, drugi preferiraju na noćnom stoliću držati mobitel, časopis/knjigu, punjač i daljinski. Kako je spavaća soba mjesto opuštanja, bitno je ne pretrpati ju biljem. Većina biljaka koja je uspijevala u hladnim sobama kuća bez centralnog grijanja, u kakvima su živjele naše bake na selu, uspijevat će i u našim spavaćim sobama.

Prijedlog: fikus gumijevac/kaučukovo drvo (Ficus elastica), zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum), gospin vlasak (Adiantum capillus Veneris), japanska kamelija, ciklama, asplenium (razne vrste), spatifilum/jedarce/mirni ljiljan, svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata).

Radna soba

Evo koje bi  sobno bilje bilo poželjno na radnom stolu ili ako imate tu sreću, u vlastitoj radnoj sobi jer opuštaju, uklanjaju štetna isparavanja, reduciraju elektromagnetska zračenja, a za neke se vjeruje da su i pravi magnet za novac, sreću i uspjeh.

Prijedlog: kaktusi i ostali sukulenti (biljke koje zadržavaju vodu u mesnatim listovima pa ih ne treba često zalijevati) upijaju štetno elektromagnetsko zračenje, svekrvin jezik (pročišćava iz zraka formaldehid, benzen i trikloretilen, uklanja štetno zračenje, ne treba ga svakodnevno zalijevati, voli osunčana i sjenovita mjesta),  spatifilum/jedarce/mirni ljiljan (elegantna i učinkovita biljka, ‘hrani’ se štetnim zračenjem pa ju je dobro držati pokraj televizora, računala, mobitela itd., zahtijeva redovito zalijevanje), aloe vera, gerber, fikus gumijevac/kaučukovo drvo, bambus palma (čisti zrak, traži često zalijevanje i voli indirektnu sunčevu svjetlost), zmajevac (dracena) – raste visoko uvis, uklanja toksine iz zraka, voli svjetlost, ali ne i izravno sunce.

Biljke u domu s kućnim ljubimcima

Ako imate kućne ljubimce, izbjegavajte u svom domu ove biljke: ljiljan, sobna paprat (asparagus), dracena, difenbahija, filodendron, zlatni puzavac, aloe vera, bršljan; lukovice tulipana, gladiole, ljiljana, slonovog uha, irisa, šafrana, zumbula…
Za kućne ljubimce sigurne su ove sobne biljke: gloksinija (Sinningia speciosa), afrička ljubičica, kućna sreća, banana (Musa), venerina muholovka (mesožderka, lat. Dionaea muscipula), areka palma/leptir palma (Chrysalidocarpus lutescens), fitonija, peperomija…

Posude i držače posuda za cvijeće birajte po stilu uređenja

  • Rustikalni stil: posude za cvijeće i držači izrađeni od prirodnih materijala, npr. breze, ratana ili jute.
  • Moderni, suvremeni stil: keramičke, metalne ili terakota posude i držači posuda s geometrijskim uzorkom
  • Skandinavski stil: posude bijele boje ili prozirne (npr. staklo); posebno ako imate kaktuse ili druge sukulente.
  • Industrijski stil:  drvene posude za cvijeće, posude na kotačićima, cinčane posude i posude od lijevanog željeza. Što je više metalnih dijelova – na primjer, imitacije cijevi i slično – to će se posude bolje uklopiti u industrijski stil uređenja interijera.

Biljke koje donose sreću

Za ove biljke vjeruje se da donose sreću, novac i uspjeh: sretni bambus (Dracaena sanderiana) – najbolje je ako ga dobijete na dar, dovodi u ravnotežu svih pet elemenata u prostoriji i unosi pozitivnu energiju; možete ga držati i u kuhinji, kupaonici, dnevnoj sobi, ali ne i u spavaćoj; drvo novca/ drvo žada/ krasula (Crasula ovata) – grmolika biljka mesnatih listova koji podsjećaju na kovanice, donosi dobre prilike i novac onima koji vode svoj posao, simbolizira prijateljstvo i sreću, voli puno svjetlosti i malo vode pa ju možete držati kraj prozora.

Nije pogodna za spavaće sobe ni za kupaonice. Riječna pahira/drvo novca (Pachira aquatica) donosi u kuću, novac, blagostanje, sreću i prosperitet. Može narasti do dva metra, treba dosta neizravne sunčeve svjetlosti, zalijeva se ustajalom vodom, zimi rjeđe i manje.

Hotel za biljke

Kao zanimljivost na kraju, spomenimo da je u Zagrebu prošle godine otvoren – hotel za biljke. Ako iz bilo kojih razloga (putovanje, bolest, selidba) privremeno niste u mogućnosti brinuti se za svoje biljke, možete ih donijeti u cvjećarnicu Đardin koja pruža uslugu čuvanja, presađivanja, održavanja i njege sobnog bilja.

Sve je vrlo jednostavno: donesete biljku, osoblje registrira njezino stanje, dogovorite se za vrstu usluge i razdoblje čuvanja, dobijete potvrdu, platite naknadu za čuvanje i to je to. U Đardinu nude još jednu novost: možete unajmiti biljku za određene prigode (vjenčanje, korporativne svečanosti, edukacije, sastanci, snimanje serija, reklama, fotosnimanje). Naravno, u Đardinu, u Deželićevoj 89 u Zagrebu možete kupiti sobno bilje i dobiti sve potrebne informacije o njegovoj njezi i uzgoju, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto: Unsplash)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.