Video/Novalić u Sapni i Teočaku: Ekonomski osnažiti nerazvijene općine, osigurati otvaranje novih radnih mjesta

04.03.2021 13:44
 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je  u četvrtak  u Sapni da šira zajednica treba da pruži više podrške nerazvijenim općinama, te da će se nastojati iznaći načini za ekonomsko osnaživanje ovakvih zajednica.

Novalić je danas zajedno s federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem razgovarao s načelnikom općine Sapna Zudinom Mahmutovićem.

Nakon sastanka Novalić je u izjavi novinarima podsjetio da su prije mjesec dana bili u posjeti sličnim općinama, ali na jugozapadu Bosne, u Drvaru, Glamoču i Grahovu.

– Radi se o nerazvijenim općinama i ovdje smo mogli vidjeti da je izražena depopulacija koja je najvjerovatnije posljedica ekonomskih kretanja. Jasno je da stanovništvo može opstati ukoliko ima čime da se bavi, odnosno ukoliko ima od čega da živi. Danas smo govorili o dvije stvari – kako novom raspodjelom javnih prihoda ili formiranjem fonda za narazvijene, nekim novim zakonom kroz raspodjelu javnih prihoda naročito, malo više opteretiti razvijene centre, a kako na određeni način rasteretiti, odnosno formirati fond za pomoć nerazvijenim područjima, među kojima je i Sapna – naveo je Novalić.

Drugo pitanje je, prema njegovim riječima, kako ekonomski osnažiti ova nerazvijene područja i u tom smislu su govorili da u kontekstu budućih transfera nižim nivoima vlasti, Općina Sapna pripremi relevantne projekte koji znače radna mjesta.

– Oni imaju takve projekte koji ćemo mi finansirati kroz raspodjelu javnih prihoda. Porastao je pritisak na raspodjelu javnih prihoda i mi ćemo ove godine pristupiti izradi takvog zakona zasnovanog na drugačijim osnovama i drugačijoj preraspodjeli jer smo svjedoci da nam nestaju ovakve ekonomski slabe zajednice, a na drugoj strani rastu kantonalni centri. To je štetno za svaku državu i mi ćemo to nastojati spriječiti – dodao je Novalić.

Načelnik općine Sapna Zudin Mahmutović zahvalio je premijeru i ministru na posjeti, posebno uzimajući u obzir činjenicu da u posljednjih 20 godina, kako je rekao, nijedan federalni premijer nije posjetio ovu općinu.

– Sa premijerom smo razgovarali o sistemskom rješenju pomoći nerazvijenim općinama. Nadam se da će tako i biti i da će se Vlada Federacije BiH tako odnositi prema ovim općinama. Prenio sam premijeru da je 2007. godine, kada sam bio direktor škole, ona imala 1.700 učenika. Danas škola Sapna broji 660 učenika. Ako se ovako nastavi, nestaće ovakve općine – istakao je Mahmutović.

Premijer Novalić boravio je i u posjeti Općini Teočak gdje se upoznao s problemima u toj lokalnoj zajednici, a među njima je najveći problem odlaska građana zbog nedostatka radnih mjesta.

Napomenuo je da su problemi u rubnim općinama slični i uglavnom se tiču ekonomskih pitanja iako su one prilično sustigle razvoj kada je u pitanju infrastruktura – putevi, bolnice, škole i komunikacije, ali građani ipak napuštaju te općine.

Novalić kaže da građani, posebno mladi, odlaze ili prema zemljama zapadne Evrope ili su u pitanju unutarnje migracije prema velikim gradovima u Bosni i Hercegovini poput Tuzle i Sarajeva, a najveći razlog je nemogućnost pronalaska posla.

– Definirali smo šta su to osnovni problemi i ove općine, a to su industrijske zone, potrebna podrška otvaranju novih radnih mjesta – dodao je Novalić i najavio da će Federacija BiH kroz transfere nižim nivoima vlasti, kao i kroz podršku ekonomskim mjerama voditi računa da se radna mjesta kreiraju u manjim sredinama poput Teočaka kako bi postale atraktivnije za ostanak naročito mladih.

Pojasnio je da će se kroz raspodjelu sredstava nižim nivoima vlasti i kroz buduće raspodjele javnih prihoda voditi računa da se sredstva usmjere i prema manjim, za sada neodrživim sredinama jer je depopulacija velika i dovodi u pitanje opstojnost tih općina.

Načelnik Općine Teočak Tajib Muminović također je kazao da je potrebno tu općinu pomoći kako bi se zadržalo stanovništvo i kako bi postale sredine koje mogu biti atraktivne za zapošljavanje.

– Imamo obećanje da će Vlada Federacije osigurati izdvajanja za manje sredine i posebno za one projekte koji osiguravaju zapošljavanje – podvukao je Muminović.

Kako je napomenuo, određene projekte su završili, a neki su još u fazi realizacije, ali obećanje Vlade FBiH najviše raduje te je izrazio nadu da će ova posjeta dati svoje rezultate.

Razgovarano je i o drugim problemima jer manje općine imaju probleme u vezi s katastarskim knjigama koje su ostale u općinama Republike Srpske, poput Zvornika i Ugljevika.

Rješenje tog pitanja pokrenuto je u Federalnom ministarstvu pravde FBiH te u Vladi Republike Srpske jer i u tom bh. entitetu imaju slične probleme za neke svoje općine koje imaju knjige u Federaciji BiH, te se krenulo u rješenje tog pitanja.

(TIP/Fena)

Jedan komentar na Video/Novalić u Sapni i Teočaku: Ekonomski osnažiti nerazvijene općine, osigurati otvaranje novih radnih mjesta

  1. mici

    04. 03. 2021. - 18:06

    Volio bi nekad vidjeti da izabrani predstavnici vlasti npr. premijer ili predsjednik, budu predstavnici svih građana kako im to funkcija nalaže a ne puki eksponenti svoje stranke. Eto tako Fadil zaobilazi Tuzlu jer mu stranka tu nije na vlasti. Sapna i Teočak su važniji, oni će spasiti ekonomiju kantona i Federacije. U Tuzlu su i Fadil i Bakir dolazili samo na stranačke skupove. Eto tako izgleda građanska država za koju se deklarativno zalaže Bakir i SDA, potpuno ignorišući djelove FBiH gdje nisu na vlasti a na kojima se uredno pune federalni budžet koji opet oni raspodjeljuju da “njihovim” ništa ne zafali. Podsjetio bi i Bakira i Fadila da se za državu nije borila samo SDA kako oni vole isticati, već građani BiH u armiji BiH. Sada su ti građani i sredine gdje ne vlada SDA potpuno zanemareni od federalne vlasti. Žalosno i nepravedno, a TK političare pozivam da reaguju i učine da dosadašnja praksa ignoriranja Tuzle prestane i da već jednom zatraže pravednu raspodjelu prihoda. Dosta je bilo!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.