Foto/Usvojen Budžet Grada Tuzla za 2021. u iznosu od 65.270.424,56 KM miliona KM; Raspali se ‘zeleni’: Da li će četiri vijećnika SDA u GV Tuzla zbog neposluha biti isključena iz stranke?!

25.02.2021 23:55
 

Budžet Grada Tuzla za 2021. godinu u iznosu od 65.270.424,56 KM miliona KM  usvojen je u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća Tuzla. Nacrtom je Budžet bio predložen u iznosu od 61,2 miliona KM, ali je povećan za četiri miliona jer je toliko ostalo neiskorištenih sredstava iz prošle godine. Pozicija predvođena SDP-om tvrdi da je usvojeni Budžet razvojni i socijalni, dok  opozicija to negira.

Zanimljivo je da su četiri vijećnika SDA po treći put glasala mimo odluka stranačkih organa i predsjednika Kluba dr. Zijaha Rifatbegovića. Prema našim saznanjima, najvjerovatnije će u narednom periodu biti isključeni iz SDA.

Foto: TIP.ba

Imamović: ‘Više želja nego novca’

˝Ubjedljivom većinom od 22 vijećnika usvojili smo Budžet, najvažniji dokument u ovoj godini. Budžet je u iznosu od 65,2 miliona KM. Bila je bogata, plodna rasprava i sada možemo krenuti u realizaciju Budžeta. Bilo je mnogo dobrih ideja, ali novca nije bilo više od ovog iznosa. Sada nam predstoji borba da obezbjedimo prihod i da realiziramo rashod Budžeta˝, izjavio je TIP gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Foto: TIP.ba

Isaković: ‘Budžet socijalni i razvojni’

Prema riječima pomoćnice gradonačelnika Tuzle u Službi za budžet i finansije Suade Isaković, iako je Budžet manji za oko 10 posto u odnosu na prošlogodišnji, on je socijalni i razvojni.˝Bilo je jako puno prijedloga, sugestija, primjedbi i mi smo pokušali uključiti sve ono što je zakon dozvoljavao, šta su prioriteti u odnosu na strateške dokumente Grada Tuzla i za šta smo imali raspoloživa sredstva. Najviše sredstava se usmjerava u oblast komunalne infrastrukture, negdje oko 45 posto Budžeta. Značajan dio sredstava ide za socijalnu zaštitu. Osim što finansiramo naše javne ustanove koje se bave socijalnim pravima, veliki dio sredstava izdvajamo za jednokratne pomoći socijalnim kategorijama, kao i kategorijama boračko-invalidske zaštite. Grad Tuzla više od 10 godina finasira ‘Merhamet’  koji zbrinjava dosta porodica u pogledu ishrane. Povećali smo ove godine sredstva za njegu i pomoć u kući. Sport je značajna kategorija koja se i dalje finansira iz sredstava Grada. Zahtjeva je bilo puno, para je uvijek malo.Nastojali smo nekom ravnomjernom raspodjelom da isfinasiramo barem minimum prava i potreba građana Tuzle˝, kazala je Isaković za TIP.

Foto: TIP.ba

Alić (Tuzlanska alternativa): 200 hiljada KM za Dom zdravlja Tuzla

Predsjednik Kluba vijećnika Tuzlanske alternative u Gradskom vijeću Tuzla Mensur Alić je tražio više finansijskih sredstava za Dom zdravlja Tuzla. ˝Ja sam tražio 200.000 KM za Dom zdravlja Tuzla kako bi se adaptirao, kako ga ja zovem, ‘COVID dio plućnog’ gdje bi građani imali poseban ulaz. Tih 200.000 KM je ušlo u Budžet i ja se radujem tome. U narednoj sedmici već krećemo sa realizacijom. Drugi moj zaključak koji sam  predložio odnosi se na milion KM za 25 projekata koje imamo, gdje su građani ispunili sve uslove, a odnosi se na izgradnju puteva, kanalizacija itd. Cilj nam je da se u ovoj godini realioiramo tih 25 projekata˝, rekao je Alić za TIP.

Foto: TIP.ba

Čavalić (Stranka za BiH): ‘Usvojeni Budžet nije socijalni i razvojni’

Vijećnik Stranke za BiH Admir Čavalić smatra da usvojeni Budžet nije socijalni i razvojni. ˝Budžet Grada Tuzla nije razvojni i nije inovativan što se zahtjeva u kontekstu aktuelne krize. Budžet nije inkluzivan kao takav. Od 63 amandmana usvojena su samo dva. Jedan od predlagača, aktuelne većine, i jedan koji se tiče djece koji imaju problem sa dijabetisom. Problematično je što je Vijeće uticalo na 0,045 posto budžetskih sredstava, što je zanemariv iznos. Mislim da moramo povećati učešće Vijeća u promjenama na nekih 5 do 10 posto. Nisam ponosan na ovaj Budžet. Nije ravnomjeran, ne prati kontekst ravnomjernog ekonomskog razvoja˝, naveo je Čavalić.

Foto: TIP.ba

Rifatbegović: ‘Politička isključivost nije dobra’

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Gradskom vijeću Tuzla dr Zijah Rifatbegović je kazao da je SDA uložila 20 amandmana na Budžet. ˝Svi naši amandmani su imali punu ekonomsku i infrastrukturalnu opravdanost. Oni su bili građanima najbliži. Razočaravajuće je da je od svih uloženih amandmana usvojen samo jedan. Budžet nije razvojni i socijalni. Inovativni sigurno da nije. Mislim da ovakav Budžet neće biti na benefit u potpunosti građanima našeg grada. To je ono što zabrinjava. Politička isključivost nije dobra˝, kazao je za TIP Rifatbegović.

‘Raspao’ se Klub SDA

TIP: Tri puta nije slučajnost. Hoće li četiri vijećnika SDA biti isključeni iz stranke jer su glasali  ‘za’ Budžet, uprkos odluci organa stranke?

Rifatbegović: Slažem se s vama. Tri puta nije slučajnost. I u ranijim mojim izjavama ja sam se pozivao na izvršne organe stranke kao legalista. I ovaj put se pozivam na odluke koje će donijeti organi stranke. Vrlo je teško preudicirati šta vijećnici koji ne poštuju upute organa stranke mogu očekivati od sankcija. Da li je to isključenje ili bilo šta drugo? Stav Izvršnog odbora je jasan, da svi oni koj ne budu slijedili upute organa stranke će snositi političke konsekvence. Nadam se da iz svih ovih iskušenja SDA izlazi jača.

Foto: TIP.ba

TIP: Kako SDA izlazi jača, kada je već izvjesno da ste izgubili četiri od pet vijećnika u GV Tuzla?

Rifatbegović: To je ono što i jeste snaga stranke SDA. SDA je temeljna stranka i sve su ovo politička iskušenja iz kojih ćemo mi naći kvalitetna rješenja. Kakve će sankcije biti za vijećnike koji su glasali mimo stava Izvršnog odobra, to ćemo saznati do prve naredne sjednice, tj. u najskorije vrijeme.

Za Budžet Grada Tuzla su glasali vijećnici SDP-a, SDA (osim dr Zijaha Rifatbegovića), SBB-a, Tuzlanske alternative, HDZ-a, PDA-a, Nedžad Jusić (nacionalne manjine), nezavisni vijećnici  Emir Ćehajić i Zlatan Fatušić (22). ‘Suzdržani’ su bili Zijah Rifatbegović (SDA), vijećnici SD BiH, Platforme za progres, Naše stranke i vijećnik Stranke za BiH (9).

(TIP/Autor: Adis Jašarević)

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.