VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tokom vanredne sjednice, koja se održava 24. februara 2021. godine u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, imenovani su:

Enes Behlulović, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Visokom;
Dragica Dragičević, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Žepču;
Eldar Zaimović, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Kaknju;
Vesna Ćavar, na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona;
Amela Mahić Samardžić, na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine;

Na nivou Republike Srpske, imenovani su:

Dragan Kalaba, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Kozarskoj Dubici;
Milan Bosić, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Trebinju;
Danijela Bojović, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Višegradu;
Ljiljana Mikanović, na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Tesliću;

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nosioci pravosudnih funkcija na pozicije predsjednika Osnovnog suda u Višegradu i sudije Vrhovnog suda Federacije BiH će stupiti na dužnost 15.3.2021. godine.

VSTV BiH je također izabrao Nerminku Begović na poziciju vršioca dužnosti predsjednika Okružnog suda u Doboju.

(TIP/Nap/Foto: Arhiva)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.